In beeld

Dit artikel hoort bij: InZicht Maart 2019

Auto in beslag genomen? Hier komt hij terecht!

Tekst Marthe Jacobs
Foto DRZ

De Domeinen Roerende Zaken (DRZ) is de plaats waar alle in beslag genomen spullen staan opgeslagen. Hoe gaat dat in zijn werk? En wat staat er allemaal? In deze slideshow geven we een inkijk in deze bijzondere opslag.

De Domeinen Roerende Zaken (DRZ) heeft vier locaties met een totaal oppervlakte van 326.000 m2. Bij binnenkomst worden alle goederen getaxeerd. Vervolgens neemt het Openbaar Ministerie een beslissing wat DRZ met de goederen moet doen. Soms geeft DRZ de goederen terug aan de eigenaar, soms worden de goederen vernietigd.

Soms bepaalt het Openbaar Ministerie dat er spullen verkocht mogen worden. Dan organiseert DRZ online veilingen met bijbehorende kijkdagen. Op één locatie is er eens in de maand een kijkdag waar particulieren, handelaren en bedrijven in beslag genomen auto’s en boten kunnen bekijken. Zij kunnen bieden op de spullen die verkocht mogen worden.

DRZ ziet ook trends in het koopgedrag van criminelen.  Zo was een dure Audi erg in trek bij de mannen en de Mini Cooper bij vrouwen. De laatste tijd zijn vooral de BMW’s populair bij mannen en de FIAT 500 bij vrouwen populair.

Een van de duurste items dat het DRZ ooit in bewaring  heeft gehad was een jacht  van tientallen miljoenen euro’s. Het jacht was eigendom van de zoon van de dictator van het Afrikaanse Equatoiraal Guinea.

DRZ verkoopt naast in beslag genomen goederen ook overtollige goederen van het Rijk, zoals het oude regeringsvliegtuig (de KBX).

Ook voertuigen met een verhaal en grote maatschappelijke impact staan in de hallen van DRZ, zoals de Suzuki Swift die gebruikt werd bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.

Er worden niet alleen voer- en vaartuigen opgeslagen, ook allerlei andere zaken liggen in de opslagloodsen van DRZ. Zoals bovenstaande inbrekerswerktuigen.

Je kan ook zelf meebieden. Kijk daarvoor op de site van Domeinen Roerende Zaken.