Tekst Daan Langkamp
Foto Meike Willebrands

Een verkeerde post op Facebook? Dan zoekt de motorbende je op!

In een Facebookpost je ongenoegen duidelijk maken over een motorclub zoals Satudarah, het kan je duur komen te staan. Voor je het weet staan ze met een honkbalknuppel op je stoep, zoals gebeurd in Geleen. Het OM ziet vaak dat onschuldige mensen slachtoffer kunnen worden van gewelddadige motorclubs.

Het is elf uur ’s avonds op een zomeravond in 2015. Drie mannen bellen in Geleen aan bij het huis van een meubelwinkeleigenaresse. Ze komen niet om gezellig een wijntje te drinken, integendeel. De mannen slaan de vrouw des huizes met een honkbalknuppel in haar gezicht. Ze raakt zo gewond dat ze geopereerd moet worden aan haar oogkas en kaak. Aangifte doen bij de politie durft ze niet meer, uit angst voor de mannen. Ook nu, jaren later, is de vrouw nog doodsbang voor de club.

Aangifte doen durft ze niet meer, ze is doodsbang voor de club

De reden dat ze een bezoekje thuis krijgt van de drie leden van het Geleense chapter van Satudarah? Het slachtoffer had een paar maanden eerder een opmerking op Facebook geplaatst over de motorclub. Haar neef was kort daarvoor mishandeld en in de Facebookpost beschuldigt ze Satudarah. Dat wordt haar niet in dank afgenomen. Het slachtoffer krijgt na het schrijven van de post een aantal keren bezoek in haar meubelwinkel van clubleden. Die eisen dat ze een bankstel moet betalen, als ‘boete’ voor haar opmerking. De vrouw en haar partner weigeren zich te laten afpersen en betalen niet. Niet lang daarna worden er in haar bedrijf zestien banken gestolen.

Dat is voor de vrouw de druppel. Het slachtoffer en haar partner besluiten uit angst voor de motorbende te stoppen met hun bedrijf. Toch is dat blijkbaar niet genoeg voor Satudarah. Ze komen met de honkbalknuppel naar haar huis en slaan haar tegen de vlakte. “Het is duidelijk dat we zoiets niet onbestraft kunnen laten.” Dat zegt Toine van de Ven, officier van justitie. Hij is verantwoordelijk voor de civiele aanpak op het gebied van Outlaw Motor Gangs (OMG’s).

"We kunnen zoiets niet onbestraft laten"

Volgens Van de Ven staat deze zaak niet op zichzelf: “We hebben veel praktijkvoorbeelden van geweldsmisdrijven waar gewone omstanders het slachtoffer worden van motorbendeleden. Bijvoorbeeld iemand die mishandeld wordt na een onhandige verkeersmanoeuvre, een willekeurig slachtoffer dat in een kroeg in elkaar geslagen wordt omdat een van de motorbendeleden zich zo nodig moet ‘bewijzen’, of denk aan horecaondernemers die afgeperst worden. In onze onderzoeken horen we dat het dragen van motorvestjes als drukmiddel wordt gebruikt”, aldus Van de Ven. “Durf maar eens een groep bikers in clubhesjes die op jouw terras komen zitten te weigeren.”

Toine van de Ven

"Je zal er maar naast wonen, niet wetende wat er allemaal kan gebeuren"

Bovendien levert het geweld tussen de motorclubs ook gevaarlijke situaties op voor mensen op straat. In april 2016 is er een schietpartij in een Van der Valkrestaurant waar op dat moment gezinnen aan het dineren zijn. Het blijkt een ruzie tussen de Hells Angels en de rivaliserende Mongols. In 2015 beginnen twee rivaliserende motorbendes in Eindhoven uit het niets op elkaar te schieten. “Op een gewone zaterdagmiddag in een kindvriendelijke buurt. Wat doe je dan als je daar met je kinderen loopt? Bovendien is er een paar weken later door een kind nog een doorgeladen vuurwapen gevonden dat bij die confrontatie gebruikt was”, aldus Van de Ven. Als ander voorbeeld haalt hij een zaak in Vught aan, waar een lid van Satudarah een vuurwerkbom tegen de ruit van zijn woning geplakt heeft gekregen: “Je zal er maar naast wonen. Als buurman zal je niet blij zijn met een motorbendelid die in je straat woont, niet wetende wat er allemaal kan gebeuren”, zegt Van de Ven.

Het is dan ook niet voor niets dat het Openbaar Ministerie de OMG’s wil verbieden. Er staan voor maart en april verschillende rechtszaken op de agenda waarin het OM pleit voor het verbod op onder andere de Hells Angels, Satudarah en No Surrender. “Het straatbeeld moet zo worden dat niemand zich meer in de clubkleren van hun OMG kan laten zien. Zo kunnen we de dreigende werking die uitgaat van de clubhesjes wegnemen”, aldus Van de Ven. Met een civiel verbod wordt er ook een weg vrijgemaakt voor andere overheidsinstanties zoals gemeenten om meer maatregelen te treffen tegen de motorbendes. Denk hierbij aan het sluiten van clubhuizen en het weigeren of zelfs intrekken van vergunningen.

"Het straatbeeld moet zo worden dat niemand zich meer in de clubkleren van hun OMG kan laten zien"

Bad standing

Binnen de criminele motorclubs zelf gaat het er ook niet zachtzinnig aan toe. Zo moeten leden die in onmin geraakt zijn ineens torenhoge ‘boetes’ van tienduizenden euro’s betalen en hun zelf betaalde motor aan de club afstaan. Als ze dat niet doen of niet kunnen betalen worden ze afgeperst, bedreigd en zelfs andere leden mishandeld. Het gaat er hard aan toe, slachtoffers worden letterlijk het ziekenhuis in geslagen. Daarna moeten de onmin geraakte leden in ‘bad standing’ de club verlaten. Van de Ven: “Een bad standing wordt door de OMG zelfs gezien als verdienmodel. Mensen met geld worden tot de club toegelaten om later afgeperst te kunnen worden.” Hij haalt een voorbeeld aan uit de praktijk: “In afgeluisterde gesprekken vingen we een gesprek tussen OMG-leden op. Ze spraken over een clublid die zijn motor wilde verkopen. De man kon het geld goed gebruiken omdat hij een gehandicapt kind thuis heeft zitten. In plaats van te denken aan het kind, zien de afgeluisterde motorbendeleden een mooie kans voor een ‘bad standing’, voordat hij zijn motor kan verkopen.”