Tekst Simone Busman
Foto Ishan Ahmadali

Afgelopen jaar is er voor ruim 171 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen onder andere de politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken, het Centraal Justitieel Incassobureau en het Openbaar Ministerie. In deze podcast vertelt officier van justitie Janneke de Smet-Dierckx alles over het afpakken van crimineel vermogen. Zij is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor het afpakken bij het OM.

"Criminaliteit mag niet lonen, daar zijn we het denk ik wel met z'n allen over eens."

Als de podcast niet goed afspeelt op deze site, dan kunt u de podcast ook hier op Soundcloud beluisteren

“We hebben door de intensivering op afpakken een slimmere tegenstander gecreëerd” zegt De Smet-Dierckx: “Bijna geen enkele crimineel koopt nog een auto op eigen naam of zet het geld op een bankrekening of stopt het in een sporttas op de achterbank van zijn auto, terwijl dit een paar jaar geleden nog wel zo was,” zegt de Smet-Dierckx.

Dit vraagt om een nieuwe strategie om het afpakken weer nieuwe energie te geven. Afpakken wordt een vast onderdeel van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Meer informatie over het afpakresultaat vind je hier.