Tekst Simone Leeuwenkamp

Om drugs naar Nederland te smokkelen worden creatieve verstopplaatsen bedacht. Bananen, kaas, kip of autodeuren zijn zomaar wat voorbeelden van dekladingen die afgelopen jaren gebruikt zijn om ladingen drugs het land in te smokkelen. Zonder resultaat, want deze drugs zijn onderschept.

Over het algemeen worden grote partijen drugs zo goed mogelijk verstopt, om ze zo uit het zicht van de opsporingsinstanties te houden. Dat gebeurt meestal tussen zogenaamde goederen die per container naar Nederland komen. Voor containers met bananen, ananassen en sporttassen zijn populair. In de haven worden de containers door een scanner gehaald en daar worden de drugs vaak gezien.

Afgelopen jaren zijn ook andere dekladingen gebruikt. Een greep uit de vondsten van de afgelopen jaren in de Rotterdamse haven:

  • Fruit (zoals mango’s, avocado’s en meloenen)
  • Andere etenswaar zoals cacao, suiker, kaas, koffie, bevroren vis en coquilles
  • Vleermuizenmest
  • Boomstammen
  • In de benzinetank van auto’s
  • Autodeuren
  • Schoenzolen
  • Kamerplanten

Het komt ook voor dat de drugs niet tussen de deklading, maar in de container zelf verstopt wordt.

Zo zijn er drugs aangetroffen in de motor van koelcontainers, maar ook in het plafond van de containers. En ook de schepen waarde containers op staan kunnen worden gebruikt om drugs te smokkelen. Zo werden er in maart 2017 nog kilo’s cocaïne gevonden in de schacht van de ankerketting van een schip. Het komt ook voor dat de drugs worden vermengt met andere stoffen. Ze zijn dan opgelost in bijvoorbeeld mineralen, waarna een chemische behandeling nodig om de drugs er weer uit te halen.

De aangetroffen drugs worden altijd vernietigd. Waar dat gebeurt is geheim.