Dit artikel hoort bij: InZicht Januari 2020

Fotoserie: Wie controleert de post?

Hondencontrole pakketten

Niet alleen schoenen, jassen of boeken worden met pakketten verstuurd, ook criminelen met minder goede bedoelingen verzenden hun handelswaren met de reguliere post. De Douane en het Post/Pakket Interventie Team van de politie zoeken deze pakketten op. Hoe dat gaat en wat er zoal aangetroffen wordt zie je in deze fotoserie.

Met de pijltjes aan de linker- en rechterkant is door de foto's te scrollen. Ook via de bullets onderaan de tekst kan je de volgende foto bekijken.

Postsorteercentrum

Gemiddeld worden er in ons land elke dag meer dan een miljoen pakketten verstuurd (in 2018 ging het om 504 miljoen pakketten). Bijna een derde van die pakketten wordt naar het buitenland gestuurd. Om te controleren of er geen wapens, drugs of andere verboden middelen worden verstuurd, worden die pakketten (inkomend als uitgaand) zeer regelmatig gecontroleerd door de Politie en de Douane.

Distributiecentrum

De pakketten die verstuurd worden binnen de EU worden gecontroleerd door het Post/Pakket Interventie Team (P2IT) van de Politie. Dit team is onderdeel van de dienst Infra van de Landelijke Eenheid. Enveloppen en pakketten worden geselecteerd op specifieke kenmerken zoals de enveloppen en adressen.

Int. postsorteercentrum

De Douane controleert de pakketten die verstuurd worden naar landen buiten de EU. Al deze post wordt gesorteerd sorteercentra van post- en koeriersbedrijven. Dat is ook de plek waar de Douane controleert. Ook zij letten, net als het P2IT, op specifieke kenmerken die een pakket verdacht kunnen maken.

Hondencontrole pakketten

Mocht een brief of pakket eruit gehaald worden, dan worden ze door de Douane-medewerkers door een CT-scanner gehaald. Met deze scanner, die ook ingezet wordt voor bagagecontrole op vliegvelden, kan al naar de inhoud gekeken worden zonder dat een pakket open gemaakt hoeft te worden.

Officier controleert postopening

Een poststuk of pakket openen mag niet zomaar; het briefgeheim is vastgelegd in de grondwet. Een rechter beslist of een pakket opengemaakt mag worden. Als daar akkoord voor gegeven is, bijvoorbeeld omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat er verboden middelen in het pakje zitten, moet het pakket opengemaakt worden onder toeziend oog van een officier van justitie. Hier kijkt officier van justitie Barbara van Unnik mee via een videoverbinding.

DVDhoesje met drugs

Er worden vanuit Nederland veel synthetische drugs verstuurd naar andere landen. Deze zijn vaak in webshops op het Dark Web besteld. Zowel de verzender als de ontvanger willen zo anoniem mogelijk zijn, dus er wordt alles aan gedaan om een pakket zo min mogelijk opvallend te maken. Op deze foto zijn zakken met xtc-pillen verstopt in dvd-hoesjes.

Markeerstiften in de post

Soms valt een pakket op omdat de inhoud vreemd is om te verzenden. Waarom zou je markeerstiften versturen met internationale post? In dit geval dus om drugs te verzenden. Er worden ook andere goederen verstuurd, denk bijvoorbeeld aan (nep)medicijnen en (nep)geldbiljetten.