Tekst Samenstellling: Jochem Davidse
Foto Loes van der Meer

Persvrijheid

‘Het Openbaar Ministerie laat zien dat de persvrijheid niet in veilige handen is. Het is een fundamenteel onderdeel van de democratie dat journalisten verslagkunnen doen van demonstraties en het optreden van de politie daarbij; dat is het beste medicijn tegen het gebruik van ongeoorloofd en onnodig geweld. Nu heeft een journalist vier uur langzijn werk niet kunnen doen, omdat hij opgesloten zat in een klein hokje, waar hij het benauwd kreeg door een gebrek aan zuurstof.’

Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok over de aanhouding van journalist Mac van Dinther tijdens een klimaatdemonstratie in Den Haag.

De Volkskrant, 15 oktober 2021

Beeld: Der Spiegel

Käse und Killer

‘De geschiedenis van een land dat zich bereidwillig aan de drugs overleverde’

In een negen pagina’s tellend coverartikel getiteld ‘Kaas, Coke en Killers’ schetsen journalisten van het gerenommeerde Duitse tijdschrift Der Spiegel een inktzwart beeld van ‘maffiaparadijs’ Nederland.

Der Spiegel, oktober 2021

Tipgeld

‘Burgers hebben niet altijd het gevoel dat hun inbreng serieus wordt behandeld en gewaardeerd. Terwijl het OM hen, met het uitloven van een financiële beloning, wél aanmoedigt om actief informatie te geven. Burgers spannen zich vervolgens in om het OM of de politie op weg te helpen. Maar ondertussen is voorburgers onduidelijk wat er met hun informatie gebeurt, hoe hun tip wordt geregistreerd en beoordeeld en wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt.’

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen kondigt een onderzoek aan naar de informatievoorziening rond tipgeldprocedures en een digitaal meldpunt waar burgers met hun ervaringen en vragen terecht kunnen.

Mr. Magazine, 6 oktober 2021

Ego's

‘Dit is nu precies het falende leiderschap en de verfoeilijke cultuur waar we keihard vanaf moeten. Dit gaat over te grote ego’s, jaloezie in de top en het niet kunnen en willen samenwerken.’

Voorzitter Jan Struijs van de NPB (Nederlandse Politiebond) over de concurrentiestrijd die volgens hem binnen politie en justitie woedt als het gaat om de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Naast het al veel bekritiseerde MIT (Multidisciplinair Interventie Team), werd afgelopen zomer in stilte ook de nieuwe Taskforce ACM (Aanpak Criminele Machtsstructuren)in het leven geroepen. Het SKGOC (Strategisch Kenniscentrum voor Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit) is bovendien nog in oprichting.

Algemeen Dagblad, 22 oktober 2021