Tekst Elsbeth Kleibeuker, persvoorlichter Landelijk Parket
Foto Loes van der Meer

Horen, zien, ruiken, proeven en voelen. De zintuigen van de juryleden van de Overheidsawards 2021 werden getest tijdens hun werkbezoek op woensdag 6 oktober jl. op Landgoed Mattemburgh Hoogerheide. Het bezoek stond in het teken van de genomineerde OM-campagne ‘Xtacy, daar zit een luchtje aan’. Finalisten in de categorie ‘Overheidsinnovatie 2021’ Antoinette Doedens (Parket Oost-Nederland) en Carla Hofstee (Landelijk Parket) lieten hun toga voor een keer achterwege. Ze trakteerden de aanwezige zeskoppige jury op een afwisselend programma. Tijdens het welkomstwoord van plaatsvervangend LP-hoofdofficier Janneke de Smet-Dierckx maakte zware regenval plaats voor zon.

Presentatie van officieren Antoinette Doedens (Parket Oost-Nederland) en Carla Hofstee (Landelijk Parket).

Het gezelschap trok de laarzen aan voor een boswandeling, onder leiding van boswachter én xtc-specialist Erik de Jonge. In het bos speurde de jury naar drugsafval van een in scène gezet xtc-lab, dat riekt naar anijs. Ook werden er videofilmpjes getoond van onder anderen burgemeesters, burgers en politie over hun ervaringen met bestrijding van xtc-gerelateerde criminaliteit én de waardevolle rol van de Xtacy-campagne daarbij. Tot slot proefden de aanwezigen anijsvarianten; het xtc-thema was ook doorgevoerd in de lekkernijen bij de koffie en netwerklunch. De jury ging in gesprek met diverse genodigden, onder wie de creatief directeur van reclamebureau Roorda met wie de campagne tot stand kwam, de directeur van Meld Misdaad Anoniem en OM’ers van SSR, Testlab OM en persvoorlichting.

De laarzen aan voor een boswandeling.

In totaal waren er 42 inzendingen voor de wedstrijd. Het jurywerkbezoek van 6 oktober volgde op een stevige campagne-pitch van Antoinette en Carla in een eerdere wedstrijdronde tegen negen overgebleven opponerende overheidsorganisaties.

Vooraf verstopte de organisatie het afval van een Xtc-lab.

Het OM-duo neemt het in de finale op tegen de organisaties achter het Huishoudboekje en de Coronamelder app. Donderdag 18 november maakt de wedstrijdorganisatie, de Vereniging voor OverheidsManagement, in de Ridderzaal bekend welke overheidsinnovatie wint.