Via de Cokesingel naar de Groene Pillendijk
In Rotterdam worden dagelijks 63.000 lijntjes cocaïne gesnoven en 2500 XTC-pillen geslikt. Dat is niet normaal en dat mag ook niemand normaal vinden. Om gebruikers bewust te maken van de keerzijde van hun drugsgebruik lanceerde de gemeente Rotterdam dit najaar een opmerkelijke actie als onderdeel van een stadsbrede anti-drugscampagne.
Als onze straten dan toch met drugs worden overspoeld, laten we het beestje – of het beest – dan ook maar bij de naam noemen, moet men in Rotterdam hebben gedacht. Naast een uitgebreide posteractie werden daarom onder een aantal straatnaamborden andere straatnaamborden geplaatst met alternatieve, drugsgerelateerde benamingen. Zo werd de Coolsingel omgedoopt tot Cokesingel, de Laan op Zuid werd Lijn op Zuid, de Emmalaan de MDMA-laan, de Groene Hilledijk de Groene Pillendijk en het Zuidplein het Snuifplein. Bij de alternatieve straatnamen werden feiten vermeld als ‘63.000 lijntjes coke per dag hebben impact op de stad’ en ‘147 explosies in Rotterdam in 2023 die vaak te maken hadden met drugscriminaliteit’.
Via een QR-code werden geïnteresseerden naar de website drugsimpactrotterdam.nl geleid. Bezoekers van die site worden door middel van feiten en cijfers, verhalen van Rotterdammers en een kennistest, gewezen op het feit dat het gebruiken van drugs direct bijdraagt aan de instandhouding van georganiseerde misdaad en alle uitwassen daarvan. Wie zo’n QR-code wilde scannen moest er wel snel bij zijn. Binnen 24 uur waren vrijwel alle alternatieve straatnaamborden gejat. Op social media gingen de foto’s rond waarop ze als trofeeën werden getoond.
(Foto: Jan de Groen)