KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 2

Korte berichten

Kamer voor vuurwerkverbod

Op 8 april stemde de Tweede Kamer voor een algeheel vuurwerkverbod. Het verbod moet jaarwisselingen veiliger laten verlopen.

De aanleiding voor de discussie over het vuurwerkverbod lag in het geweld met vuurwerk waarmee de politie en andere hulpverleners tijdens jaarwisselingen worden geconfronteerd. Zij werden niet alleen bestookt met zwaar verboden vuurwerk, maar ook met consumentenvuurwerk waarvan de gevolgen net zo heftig kunnen zijn. De afgelopen jaarwisseling waren 295 politiemensen en 44 hulpverleners slachtoffer van agressie en geweld.

Politiemensen op straat hoeven bij een algeheel verbod geen onderscheid meer te maken tussen verschillende types vuurwerk. “Bovendien,” zegt Tolga Koklu, landelijk politieportefeuillehouder in de aanpak tegen vuurwerkexplosieven, “neemt de beschikbaarheid van vuurwerk af doordat consumentenvuurwerk niet meer om de hoek verkrijgbaar is. De drempel om vuurwerk als wapen tegen politie en hulpverleners te gebruiken, wordt fors hoger. Er ontstaat zo een overzichtelijke situatie waarin wij onze collega’s op een verantwoorde manier de straat op kunnen sturen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.”

AI schrijft mee aan strafvonnis

De rechtbank Rotterdam heeft bij wijze van proef Artificial Intelligence (AI) ingezet als ondersteunend (taal)hulpmiddel bij het opstellen van een strafvonnis. AI is niet gebruikt om te helpen met het nemen van de rechterlijke beslissingen.

AI werd gebruikt als schrijfhulp bij het opstellen van een concept voor de strafmotivering, het deel van het strafvonnis waarin wordt uitgelegd hoe de rechtbank tot de straf is gekomen. Daarbij werden de vertrouwelijkheid en integriteit van de strafprocedure vooropgesteld, en werden privacygevoelige informatie en specifieke feiten en details niet aan de AI-systemen toevertrouwd.

De rechters en griffier in de betreffende zaak toonden zich enthousiast over de resultaten van deze 'samenwerking' met technologie. Het gebruik van AI leidde volgens hen niet alleen tot een versnelde opstelling van de strafmotivering, maar resulteerde ook in een duidelijke structuur en indeling. Desondanks achtten zij de kans klein dat er in de nabije toekomst vaker een beroep zal worden gedaan op openbare AI-tools. De beperkte invoer van informatie in een openbaar AI-netwerk beperkt de effectiviteit van zulke toepassingen. Ook bestaat het risico dat er te veel informatie over de zaak op een te vroeg moment wordt gedeeld met de openbare AI, wat tot ethische en juridische complicaties kan leiden. Een intern afgeschermd AI-systeem, speciaal ontworpen voor de Rechtspraak, zou volgens de betrokken rechters en griffier veel effectiever kunnen zijn.

Boa’s handhaven op seksuele intimidatie

Sinds 1 april mogen boa’s in vier extra steden handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar: Almere, Dordrecht, Heerlen en Tilburg. De bevoegdheid vloeit voort uit een pilot die is gestart op 1 juli 2024; de dag waarop de Wet Seksuele Misdrijven in werking is getreden. Sinds die dag konden boa’s al handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar in Arnhem, Utrecht en Rotterdam.

Boa’s zijn niet automatisch bevoegd om seksuele intimidatie in het openbaar te handhaven. De pilot moet inzichtelijk maken op welke manier de handhaving door boa’s, naast de handhaving door de politie, een bijdrage kan leveren aan de effectieve handhaving van deze strafbaarstelling. De pilot loopt nog een jaar. De pilot heeft al voorzichtig zijn eerste vruchten afgeworpen, zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie. “Het heeft niet alleen geleid tot de eerste vervolgingen en veroordelingen, maar door hier actief op te handhaven, wordt ook een sociale norm versterkt: seksuele intimidatie accepteren we niet.”

Smartwatch verraadt tijdstip overlijden

Smartwatches kunnen het tijdstip van overlijden met een marge van dertig minuten helpen bepalen.

Dat is de uitkomst van onderzoek dat forensisch arts in opleiding Tanja Gosseling deed bij het NFI. Daarmee kunnen smartwatchsporen waardevolle informatie opleveren voor strafrechtelijk onderzoek. Wanneer er geen camerabeelden of getuigen zijn, wordt het tijdstip van overlijden nu vaak bepaald op basis van lichaamstemperatuur. Dit levert vaak een marge van meerdere uren op en wordt beïnvloed door factoren zoals kleding, luchtcirculatie, vochtigheid en buitentemperatuur.