Foto Loes van der Meer

‘Hack ze de tering’

'De onderbenutting van opsporingsmiddelen is mij een doorn in het oog. De politie heeft de bevoegdheid om de infrastructuur van ransomware-bendes kapot te hacken. Waarom gebruiken ze die niet? Waarom gaan er niet honderd hackers van de inlichtingendiensten naar de politie en hack je ze helemaal de tering. Kom op, jongens.'

Inge Bryan heeft als hoofd van beveiligingsbedrijf Fox-IT één doel: de samenleving beschermen tegen digitaal gevaar. Naar de buitenwereld toe heeft ze daarom naar eigen zeggen geduld en vriendelijkheid bewust op een lager pitje gezet.

(De Volkskrant, 22 januari 2022)

Vrouwenrecht

‘De vrouwelijke rechters hebben het glazen plafond allang verbrijzeld.’

Journalist Paul Vughts stelt in zijn column vast dat de emancipatoire inhaalslag zoals die bij veel bedrijven en instanties nog altijd gemaakt moet worden, in de rechtspraak al enige tijd een feit is. In Nederland ligt het percentage vrouwelijke rechters boven de 60.

(Het Parool, 25 februari 2022)

Zo vader, zo dochter

‘Het geeft me houvast, het is voor mij ook rouwverwerking, het voelt dan of hij nog dichtbij is. Het is ook fijn om te merken dat ik, en dat geldt ook voor mijn broer, het vertrouwen krijg dat mijn vader in veertig jaar heeft opgebouwd. Dat geeft natuurlijk ook verantwoordelijkheid. Hij kon met al zijn ervaring veel sneller tips beoordelen: dit kan wat zijn, dat is niks en dit komt wel of niet overeen met het dossier. Maar als het gaat om rechtvaardigheid en de rug recht houden, zitten wij allemaal op dezelfde lijn.’

Na de moord op Peter R. de Vries, zet Kelly de Vries het werk van de door haar vader opgerichte stichting De Gouden Tip voort. Met een mediaoffensief in België en Duitsland hoopt ze alsnog een doorbraak te forceren in de zaak Tanja Groen, de 18-jarige studente die na een bezoek aan een feestje in Maastricht in de zomer van 1993 spoorloos verdween.

(Algemeen Dagblad, 23 februari 2022)

Burgerforum

‘Je zou ze kunnen uitleggen wat straffen in de praktijk betekenen voor veroordeelden. Laat ze bijvoorbeeld naar casussen kijken en vraag wat per zaak de beste oplossing is. En weeg ook de kosten mee: gevangenisstraf kost gemiddeld 307 euro per dag. Alternatieven zijn goedkoper en volgens veel experts effectiever.’

Regeringspartij D66 pleit bij monde van Kamerlid Joost Sneller voor een burgerforum over het belangrijkste doel van straffen voor wetsovertreders, en de sancties die daar het best bij passen. Het voorstel is een reactie op het pleidooi van een onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van Justitie en Veiligheid: dring het aantal korte celstraffen terug, omdat die weinig effect hebben. Het veelgehoorde argument dat een meerderheid van de Nederlanders voor ‘strenger straffen’ zou zijn, is volgens Sneller een ‘idee-fixe’.

(De Volkskrant, 23 februari 2022)