Fotorubriek In Beeld

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 3

De serious game van het OM is vernieuwd

Tekst Morena Lam

Met het online spel ‘De Moordzaak’ wil het OM mensen buiten de juridische sector kennis laten maken met het vak van officier van justitie. De speler kruipt voor even in de huid van een officier om de dader van een moord op te sporen. De game is zeer recent geactualiseerd en is nu ook in het Engels beschikbaar. Senior kwaliteitsofficier Ernst Pols vertelt hoe hij de game in de praktijk toepast.

“Veel mensen die niets met justitie te maken hebben, denken dat het werk van een officier van justitie beperkt blijft tot de rechtbank en iets met een toga,” verklaart Pols. “Dat is natuurlijk slechts een klein deel van onze werkzaamheden en de game brengt mooi de opsporingskant van het werk in beeld. Het is een prima hulpmiddel en ik gebruik het vaak voor voorlichtingen op scholen of voor de cursussen over het OM die het Parket-Generaal periodiek organiseert voor journalisten. Ook kwam de game perfect van pas toen ik over het OM kwam vertellen bij een digitale beroepsvoorlichting voor scholieren. Ik kon wel een heleboel gaan vertellen terwijl ze passief luisterden, maar gezien de korte spanningsboog van jongeren, zeker omdat ze de hele dag achter hun schermen moesten zitten, besloot ik ze door middel van de game actief te laten meedoen. Dat werkte erg goed.”

Ernst Pols is blij met de actualisering van ‘De Moordzaak’. “Het is goed dat het verhaal gemoderniseerd is. We schakelen nu bijvoorbeeld sneller Opsporing Verzocht in dan vroeger en dus is het goed, en leuk, dat er beelden van het tv-programma in deze versie verwerkt zijn. De casus zelf is nog wel vrij klassiek; een échte fysieke moordzaak, terwijl een groot deel van de criminaliteit zich tegenwoordig digitaal afspeelt. Toch ben ik erg blij met deze update en zal ik de serious game in de toekomst weer veel gaan gebruiken.”

De serious game 'De Moordzaak' is hier te vinden.