Foto Loes Spruijt-van der Meer

Held van Nederland

‘Lieve schat....wat Nederland ook zegt, schrijft of vindt van je. Ik weet wie je echt bent en wat je al jaren achter de schermen doet voor anderen. Word maar boos op me maar ik vind dat deze heldendaad ditmaal eens niet achter de schermen moet blijven. Je was, bent en blijft voor mij de allergrootste held van Nederland. Jij bent er altijd als anderen je nodig hebben, ook al zijn anderen dat vaak niet voor jou geweest. Dat maakt jou uniek in je soort.’

Marco Kroons vrouw Mirjam maakte op sociale media melding van de reddingsactie van haar man, die een buurjongen hielp toen die dreigde te stikken nadat hij zich had verslikt in een pannenkoek.

(Algemeen Dagblad, 2 mei 2022)

Onderbuik

‘Wat het OM nu doet, is tegemoetkomen aan de onderbuik van Nederland. Heel erg teleurstellend. Ze krijgen het niet eens voor elkaar om andere zaken, zoals The Voice, op tijd te onderzoeken, en dan gaan ze nu hier energie in steken. Je zult nu maar slachtoffer zijn en moeten wachten omdat het OM onderzoek doet naar een verjaarde zaak. Dat is een klap in je gezicht.’

Strafadvocaat Job Knoester, die zelf regelmatig te gast was bij het programma Vandaag Inside, heeft weinig begrip voor het onderzoek dat het OM instelt naar de veelbesproken uitspraken van Johan Derksen over een vermeende verkrachtingszaak waarbij hij vijftig jaar geleden betrokken zou zijn geweest.

(Algemeen Dagblad, 28 april 2022)

Een groot beest

‘Staar je niet blind op de problemen in het strafrecht. Kijk liever naar de vele tienduizenden, zo niet honderdduizenden slachtoffers van verkrachting, aanranding, mishandeling en uitbuiting die nooit naar de politie stappen. Iedereen schrikt zich nu dood na The Voice en alle #MeToo-zaken. Maar dat is valse schrik. Als je serieus gaat kijken, dan vind je een groot beest onder het zand.’

Herman Bolhaar, uittredend Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, vreest dat het probleem van seksueel geweld nog ‘onvoorstelbaar veel breder’ is dan we nu weten.

(NRC, 9 mei 2022)

Gratie-innovatie

‘Tussen 1986 en 2021 is er één keer gratie verleend, en dat alleen omdat de veroordeelde terminaal ziek was. Past dat wel bij een land als Nederland, dat mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan?’

Het huidige gratiesysteem schiet volgens Han Moraal, voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) tekort. De RSJ pleit daarom voor een wetswijziging. Om gratiebeslissingen minder gevoelig te maken voor politieke invloeden zou het de rechter moeten zijn die dergelijke verzoeken beoordeelt, en niet de minister voor Rechtsbescherming.

(Trouw, 9 mei 2022)