Tekst Jochem Davidse
Foto Nationale Politie

‘Na een dag hadden we al 28 concrete verdachten in beeld’

Bij de Politieacademie in Apeldoorn vond half september de tweede editie plaats van de EMPACT (European Platform Against Criminal Threats) Hackathon. Een dag lang struinden 85 digitale opsporingsexperts op het gebied van mensenhandel, afkomstig uit 26 (hoofdzakelijk EU-) landen, honderden bekende en minder bekende online-platforms af, op zoek naar signalen van arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting. Denk daarbij aan chatkanalen of advertentiewebsites waar jonge vrouwen, in meer of minder verholen bewoordingen, worden geronseld voor prostitutiewerk en andersoortig werk met beloftes die veel te mooi lijken om waar te kunnen zijn.

Een van de drijvende krachten achter het internationale evenement was Maarten Noordzij, senior officier van justitie mensenhandel en mensensmokkel van het parket Oost-Nederland.

Officier van justitie Maarten Noordzij

Laaghangend fruit

Noordzij: “Dit soort grensoverschrijdende criminaliteit vereist een grensoverschrijdende aanpak. Het is elke keer weer verbazingwekkend hoe betrekkelijk eenvoudig we online signalen van mensenhandel ontdekken zodra we onze kennis, informatie en ervaring bundelen met andere landen, en gezamenlijk op zoek gaan. En zeker niet alleen op het darkweb, of in andere krochten van het internet. Juist ook op veelgebruikte platforms als Instagram, Telegram, Facebook, Tiktok en Snapchat liggen de signalen vaak aan de oppervlakte. Het is écht laaghangend fruit. Door de gevonden signalen naast informatie te leggen die al bij de deelnemende landen en bij Europol voorhanden was, konden we na een dag al 28 concrete verdachten van mensenhandel in beeld brengen. Waarvan er diezelfde dag, elders in Europa, zelfs al een aantal werd aangehouden.

Ook stelt de hackathon ons in staat om trends en fenomenen in kaart te brengen, en een criminaliteitsbeeldsanalyse te maken. Het is dus een proactieve aanpak die loont en zicht geeft op uitbuiting die in de actualiteit plaatsvindt. En dat is precies het kaliber zaken dat ons de beste kansen biedt voor succesvolle opsporing en vervolging.”