De plomp in

“Ik herken de irritatie. Ik heb ook weleens gedacht: ik rijd iemand de plomp in. Een vrouw prikte in de tram ooit zo hard in mijn rug omdat ze erlangs wilde - ik kon dat mens wel sláán. En als ik zie dat iemand zijn asbak leegkiept op straat, wil ik hem uit de auto sleuren en zeggen: vreet het nou ook maar op... Ik houd me in, daar ben ik te beleefd voor. Maar niet iedereen is daartoe in staat.”

Oud-rechter Frank Wieland, van wie onlangs het boek Het proces verscheen, toont een zekere mate van begrip voor veel van de verdachten die hij in zijn loopbaan tegenover zich trof (de Volkskrant, 21 oktober).

Massage

“Ik wou dat het waar was, want ik krijg 'm heel moeilijk omhoog.”

Fysiotherapeut Bennie Z., die verdacht wordt van het seksueel misbruiken van zestien cliënten, reageert op de beschuldiging van een van de slachtoffers dat hij tijdens een massage ‘zijn gezwollen lid tegen haar kruin zou hebben gedrukt’ (De Telegraaf, 17 oktober).

Verwarring

“We schieten als politie vaker op verwarde personen dan op criminelen."

Samen met een aantal collega’s schetst Wilbert Paulissen, politiechef van de eenheid Oost-Brabant, een zorgwekkend beeld van de Nederlandse politie en samenleving (NRC, 31 oktober).