KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 5

Korte berichten

Gezamenlijke vuist tegen mensenhandel

Herken signalen van mensenhandel. Meld het. En help slachtoffers. Dat is de kern van het brede programma ‘Samen tegen Mensenhandel’ dat het kabinet 18 oktober naar de kamer stuurde.

In dit programma maken gemeenten, politie, OM en partners in de zorg een vuist tegen mensenhandel, bijvoorbeeld door in te zetten op campagnes die de kennis hierover moeten vergroten. Signalen van mensenhandel worden nog altijd onvoldoende herkend in de maatschappij. Denk aan iemand die online gedwongen wordt tot seks, of iemand die werkt in mensonterende omstandigheden. Daarom is het wenselijk dat bijvoorbeeld docenten , zorgmedewerkers en anderen die in hun werk signalen van mensenhandel tegenkomen, die signalen beter en eerder herkennen, zodat ook eerder kan worden ingegrepen.

Ook moet duidelijker worden waar informatie over mensenhandel gevonden kan worden en een melding kan worden gedaan. Daarom werken de partijen aan een centraal informatiepunt. Door het doen van een aangifte gemakkelijker te maken, moet het aantal aangiftes van mensenhandel omhoog.

Met deze nieuwe aanpak wordt ook de zorg voor slachtoffers van mensenhandel verbeterd. Slachtoffers vallen nu te vaak tussen wal en schip en krijgen niet de juiste hulp. Bijvoorbeeld omdat onduidelijk is welke hulp waar geboden wordt. Zodoende wordt per regio gewerkt aan een duidelijk overzicht van opvang en hulp voor slachtoffers. Zo kan elk slachtoffer de juiste zorg krijgen.

Kabinet wil hogere straf voor deelname aan terroristische organisatie

De ministerraad heeft op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid ingestemd met het naar de Tweede Kamer sturen van een wetsvoorstel om de maximale gevangenisstraf voor deelneming aan een terroristische organisatie die het plegen van de meest ernstige terroristische misdrijven beoogt, te verhogen van 15 naar 20 jaar.

Dit strafmaximum was sinds 2004 niet meer gewijzigd. Onder ernstige terroristische misdrijven worden bijvoorbeeld het plegen van aanslagen en ander ernstig terroristisch geweld verstaan. Op het leiding geven aan deze organisatie stond al de maximumstraf van levenslang.

Samenwerking met VAE tegen georganiseerde misdaad

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen meer samenwerken in de strijd tegen de internationale georganiseerde criminaliteit. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft in oktober tijdens een bezoek aan de VAE met de minister van Binnenlandse Zaken van het land hierover afspraken gemaakt.

Zo is onder andere afgesproken om de samenwerking tussen de politiediensten van beide landen te versterken gezien de dreiging van de georganiseerde misdaad. Hierbij is ook bijzondere aandacht voor de ontwrichtende werking van witwaspraktijken en ondergronds bankieren op de samenleving.

Per 1 augustus 2023 zijn al twee verdragen tussen Nederland en de VAE in werking getreden; een over rechtshulp en een over uitlevering. Deze verdragen zijn van belang in de samenwerking die de afgelopen jaren is opgebouwd tussen Nederland en de VAE in de aanpak van de grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit. Dankzij de bilaterale afspraken kunnen de opsporingsdiensten van beide landen sneller op elkaars verzoeken reageren en informatie uitwisselen om criminele netwerken op te rollen. Over de goede uitvoering heeft minister Yeşilgöz deze week ook met haar ambtgenoot, de minister van Justitie van de VAE, gesproken.

‘Jouw lijntje, zijn liquidatie’

Drugsgebruikers dragen bij aan liquidaties en explosies. Dat is de boodschap van een campagne tegen drugsgerelateerd geweld die gemeente Rotterdam lanceerde.

De campagne is te zien via advertenties, billboards en sociale media en toont onder meer een doodskist met een kruis van twee lijntjes cocaïne en daarbij de tekst "Jouw lijntje, zijn liquidatie". Ook is er een afbeelding van een handgranaat die gemaakt is van xtc-pillen met als bijschrift "Jouw drugsgebruik blaast portieken op." De Rotterdamse wethouder Karremans nam het initiatief voor de campagne. Hij wil dat mensen het verband inzien tussen hun eigen drugsgebruik en de ellende die dat indirect veroorzaakt, door het geweld dat plaatsvindt in de onderwereld. Het gaat de wethouder te ver om de drugsgebruiker verantwoordelijk te houden voor het geweld. "Maar je draagt er wel aan bij. Die vijftig euro die jij aan een dealer betaalt, belandt in de zak van een huurmoordenaar. Er is, kortom, niks 'party' aan partydrugs."