Talrijke congressen op het gebied van cybercrime passeerden afgelopen periode de revue. De media staan vol met artikelen over ernstige ransomwareaanvallen op bedrijven en instellingen. Grootschalige datadiefstal is aan de orde van de dag. Het is cybercriminaliteit wat de klok slaat.
Vanuit het regeerakkoord hebben we financiële slagkracht gekregen om onze operationele organisatie te versterken zodat we gezamenlijk met de politie kunnen optrekken in de aanpak van cybercriminaliteit. Bij het Landelijk Parket is al langer kennis en ervaring opgedaan op het gebied van cybercrime, digitale opsporing en interceptie. De extra investeringen gebruikt het OM met name om het primaire proces op de arrondissementsparketten te versterken met extra officieren, beleidsmedewerkers, secretarissen en administratief medewerkers in dit domein.
En dat is hard nodig want we constateren dat online criminaliteit alleen maar toeneemt. Zowel in omvang als in vorm. Elke nieuwe technologische toepassing biedt veel meer mogelijkheden voor criminelen dan de bedenkers ervan van tevoren hadden bedacht en de toepassingen zijn vaak onvoldoende beveiligd tegen misbruik. Deze ontwikkeling raakt niet alleen bedrijven. Het raakt mensen persoonlijk. Cybercriminelen kunnen met één druk op de knop duizenden mensen oplichten voor miljoenen euro’s. En als cybercrimineel hoef je allang geen whizzkid meer te zijn. Voor een paar tientjes koop je op het dark web 'gebruikersvriendelijke' software om mensen geld en gegevens af te troggelen, of technisch uit te schakelen.
We horen de verhalen over gestolen online identiteiten, waarmee uit naam van slachtoffers talloze aankopen worden gedaan, nieuwe bankrekeningen worden geopend en opgebouwde pensioenen verdwijnen. Het gebeurt dagelijks en op grote schaal. Tijdens onze eigen, eerste Cyber Academy deed een eens succesvolle ondernemer zijn verhaal. Hij raakte zo ongeveer alles kwijt wat hem lief was door cybercriminelen. Het verhaal greep mij bij de strot.
Als maatschappij, en als OM, moeten we hierop antwoorden. Meer mensen, kennis én vernieuwende manieren om online criminaliteit op te sporen, stellen het OM in staat om zich te voegen naar het nieuwe normaal. Dat is waarvoor het ‘Programma Cybercrime en Gedigitaliseerde criminaliteit’ in het leven is geroepen. Laten we de aanpak van cybercrime benutten om onze digitale vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast investeren we ook in de samenwerking met het bedrijfsleven. Zoals in dit nummer te lezen is over de samenwerking met Nederlandse hostingproviders om potentiële criminele klanten af te schrikken.
De dynamiek in de aanpak en opsporing van online criminaliteit maakt het ook spannend en uitdagend. Ik zie veel enthousiasme en goede resultaten bij de OM’ers die er dagelijks aan werken. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk en draagt bij aan het vertrouwen in een veilige digitale samenleving.
Rutger Jeuken, hoofdofficier van justitie parket Midden Nederland