‘Een voorrecht om in het Caribisch deel van ons Koninkrijk te mogen werken’

Irma veranderde alles voor velen

Roger Bos, procureur-generaal van Curaçao, St-Maarten en de BES-eilanden

Rustig indribbelen. Eerst observeren. Dat was mijn voornemen toen ik september vorig jaar als ‘overzeese’ PG Guus Schram opvolgde. Dat voornemen strandde al in mijn eerste week: Irma veranderde alles voor velen.

De avond voor de orkaan sprak ik Ton Maan, toen hoofdofficier op St-Maarten, niet wetend dat een fall out van satelliettelefoon- en internetverkeer een volgend contact dagenlang zou verhinderen. Vlak daarna vingen we in een hotel op Curaçao partners en collega’s op, geëvacueerd, omdat hun huizen vernield waren. Weer iets later landde ik op St-Maarten. De route naar het militaire hoofdkwartier was aangrijpend, tv-beelden verbleekten bij de werkelijkheid. Tegenover de beelden van plunderaars zag ik beelden van rustig wachtende mensen die in de rij stonden voor een flesje water en een wit bolletje. Zo’n totaal ontregeld land, een politieke chaos – en dan zó veel veerkracht bij zijn inwoners.

Niet alleen St-Maarten zorgde voor onvergetelijke ervaringen. Ook de uitdaging op Curaçao en Bonaire, Saba en St-Eustatius om ondermijning en corruptie te bestrijden leverde waardevolle inzichten op. En mooie momenten met collega’s, stuk voor stuk gepassioneerd om een bijdrage te leveren aan de veiligheid. Met beperkte middelen en in kleine teams werken zij aan zaken die bij het LP of FP niet zouden misstaan. Jonge OM’ers krijgen hier kansen en maken een steile leercurve door, ervaren collega’s zien een totaal andere context.

Privé is het fijn om met mijn vrouw op Curaçao te wonen. De mensen zijn vriendelijk, betrokken en relaxt. Het verkeer is hectisch, filerijden is hier soms plezierig, omdat je ruimte gegund wordt, ‘leven en laten leven’. Samen met lokale collega’s voegen we daar normhandhaving aan toe. Voor mijn gevoel kan ik hier meer betekenen dan in Nederland. Ontwikkelingen gaan soms langzaam, soms juist snel. Binnen een paar maanden draait er inmiddels een task force vuurwapens zoals die in Zuid-Nederland al langer bestaat.

Het werk is geweldig, de mensen ontspannen en de omgeving fascinerend. Een voorrecht om hier te mogen werken! Interesse?