Tekst Diana de Gooijer
Foto Loes van der Moer

Hoe is het om als rechter of officier van justitie te werken? Welke afwegingen maken zij in hun dagelijks werk? Om rechtenstudenten dat te laten ervaren organiseert het Openbaar Ministerie samen met de Rechtspraak ieder jaar Summercourt. Opgedeeld in tien regio’s lopen ruim tachtig studenten een week lang mee in de wereld van het recht.

De studenten gaan ook langs bij partners van het OM; begin juli heeft een groep zich in het zweet gewerkt op het trainingscentrum van de politie in Amsterdam. Tijdens een simulatie hebben zij kunnen voelen hoe groot de druk is op een politieagent tijdens een inval, en hoe je soms in een fractie van een seconde een keuze moet maken. Ook onderdeel was het oefenen met politiewapens op de schietbaan. Het strafrecht gaat immers verder dan de rechtszaal.