Tekst Pieter Vermaas
Foto Loes van der Meer

“Op de foto zie je de stilte in ons parkje. Zo stil is het de afgelopen weken niet altijd geweest.” Aan het woord is Linda Bregman, gebiedsofficier van justitie voor de stad Den Haag. ‘Ons’ parkje: dat is het Haagse Zuiderpark.

Het park is in normale tijden populair en druk, weet Linda Bregman. “Er zijn festivals. Kinderen spelen, mensen wandelen en rennen,  of zijn actief in de buitenlucht-sportschool. Om het park heen wonen veel mensen zonder tuin. Zij willen natuurlijk heel graag naar buiten. Ook in coronatijd. Ze houden niet altijd de anderhalve meter afstand in acht.”

Volgens de gebiedsofficier zijn bezoekers van het Zuiderpark geen uitzondering. Op de stranden of bij  landgoed Clingendael ziet ze hetzelfde gedrag. “Hier geldt denk ik wat overal in steden geldt: tachtig procent van de mensen doet goed zijn best zich aan de anderhalve meter te houden, twintig procent vindt dat moeilijk.”

In de handhaving beginnen politiemensen en boa’s met waarschuwen. “Maar soms is dat niet houdbaar. Zo is er geverbaliseerd toen deelnemers bij de buitenlucht-sportschool te dicht op elkaar sportten. Er is ook geverbaliseerd toen er tijdens een mooi weekend te veel mensen in het park aan het barbecueën waren. Het park is ‘leeg geveegd’ en de veiligheidsregio heeft op sommige plekken een barbecueverbod ingesteld.”