KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 2

Korte berichten

Gerrit van der Burg opnieuw benoemd tot voorzitter College procureurs-generaal

Gerrit van der Burg is voor een tweede termijn van drie jaar benoemd tot voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de ministerraad op 24 april ingestemd met de voordracht.

"Het Openbaar Ministerie is een prachtige organisatie met hardwerkende en betrokken collega’s,” zegt Van der Burg. “De eerste drie jaren zijn voorbij gevlogen. Het klinkt als een cliché, maar het is zo. Aan de vooravond van mijn tweede termijn staat het OM door de coronacrisis voor nieuwe uitdagingen. Ik zal me de komende jaren met trots en gedrevenheid blijven inzetten voor en namens het OM, en ik ben blij dat ik het vertrouwen heb gekregen om mijn werk als voorzitter te blijven doen.”

Van der Burg begon zijn loopbaan in 1982 bij de politie. In 1990 werd hij officier van justitie in Breda. Daarna was hij onder andere hoofdofficier van justitie in Den Bosch en hoofdofficier van het Landelijk Parket. Van der Burg is sinds 1 mei 2014 lid van het College van procureurs-generaal, sinds 1 juni 2017 is hij voorzitter. Dit zal de laatste termijn voor Van der Burg zijn; de wet schrijft voor dat een voorzitter van het College ten hoogste twee keer drie jaar kan worden benoemd. 

- Scroll verder voor de volgende KortOM - 

OM schiet huisartsen te hulp

Eind maart heeft het parket Midden-Nederland duizenden wegwerphandschoenen en andere beschermingsmiddelen gedoneerd aan huisartsen in de regio. De artikelen waren bedoeld voor illegale hennepteelt, maar werden tijdens een onderzoek in beslag genomen. Door de druk op de zorg in de coronacrisis kunnen de spullen goed gebruikt worden.

Eveline van der Burg is officier van justitie aan het parket Midden-Nederland. Als ondermijningsofficier leidt ze het onderzoek naar een groothandel die ervan wordt verdacht grootschalige hennepteelt te faciliteren. “In 2018 hebben we de volledige bedrijfsvoorraad van die groothandel in beslag genomen,” vertelt ze. “Het was een enorme hoeveelheid spullen, ter waarde van vier miljoen euro: onder meer ventilatiesystemen, koolstoffilters en groeilampen, maar ook beschermingsmiddelen zoals maskers. Toen ik van de tekorten in de zorg hoorde heb ik contact gezocht met de politie en Domeinen. Zij waren direct enthousiast en hebben met een arts naar de voorraad gekeken welke spullen van pas zouden komen in de zorg.”

Een flinke partij maskers, overalls, overschoenen en handschoenen die bedoeld was voor telers en knippers van hennep blijkt ook geschikt voor gebruik in de zorg. Het OM laat de spullen bezorgen bij een huisartsendistributiepunt in Utrecht. Van der Burg: “Het is heel mooi om een goede bestemming te vinden voor deze beschermingsmiddelen. In beslag genomen goederen zoals deze worden normaliter verkocht of vernietigd.”

- Scroll verder voor de volgende KortOM - 

Werken bij het Openbaar Ministerie

De meest bekende functies bij het OM zijn die waarbij je - namens de samenleving - in toga op zitting staat, zoals de officier van justitie en advocaat-generaal. Maar het OM heeft ook talloze andere juridische- en niet-juridische vacatures. Zo werken ook administratief medewerkers, beleidsmedewerkers, HRM- of communicatieadviseurs en ICT-specialisten dagelijks hard aan een veilige en rechtvaardige samenleving.

Wil je meer weten over werken bij het Openbaar Ministerie? Kijk dan op werkenbijhetom.nl, de vernieuwde vacaturesite van het OM. Naast alle actuele vacatures vind je daar meer informatie over het OM als werkgever. Op de website komen OM’ers uitgebreid aan het woord over hun werk. Ook kun je jezelf abonneren op vacaturemeldingen.

- Scroll verder voor de volgende KortOM - 

OMgeslagen

Opvallende citaten over het Openbaar Ministerie en het strafrecht.

FAMILIEBERAAD

“Toen ik korpschef werd, hadden we opnieuw familieberaad. Ik zei: we moeten verhuizen naar Den Haag. Jij - mijn nog thuiswonende zoon - moet op kamers, jij - mijn vrouw - moet je baan opzeggen. Wie is vóór? Doodse stilte. Nu ga ik naar de AIVD. Weet je wat dit betekent voor mijn gezin? Je mag thuis niet over je werk praten, je moet je spullen voortdurend opbergen in kluizen, extreem goed letten op wat je zegt en doet, je vrouw en kinderen worden gescreend, hun vrienden en vriendinnen ook.”

Vertrekkend politiebaas Erik Akerboom

De Volkskrant, 29 april 2020

MUZIEK EN COCAÏNE

“Die bekende jongens uit de rapscene van Zuidoost en de jongens die recent zijn doodgeschoten in het drugswereldje zijn allemaal aan elkaar te linken. (…) Deze jongens maken héél snel carrière, zowel in de muziek als in de cocaïne. Ze groeien in korte tijd uit tot iconen, maar het loopt altijd hetzelfde af. Ze belanden achter een celdeur of in de kist.”

Chris Koers, districtschef van de politie Amsterdam-Zuidoost

Het Parool, 25 april 2020

BIG BROTHER

"Normaal zet een politie geen drone in bij de handhaving van de openbare orde. Je kunt dan zeggen: het zijn ook uitzonderlijke tijden. Maar dan nog blijft de vraag of er niet andere manieren mogelijk zijn om hetzelfde doel te bereiken? Het gaat ook om de impact op iemands privacygevoel als er een drone met camera in de lucht hangt. Een drone die ook nog tegen je praat. Big Brother wordt zo wel erg tastbaar."

Bart Schermer, hoofddocent privacyrecht aan de Universiteit Leiden

Trouw, 1 april 2020