Vergiftigd

'Waarom kiest het OM ervoor mevrouw Weski nú op te sluiten, dit na tot tweemaal toe vorig jaar op zittingen te hebben aangeven dat zij geen reële verdachte is. Iemand met haar staat van dienst, iemand op zo'n leeftijd. Marengo is al zo explosief, zo vergiftigd. Deze arrestatie voegt alleen nog maar meer gif aan de ketel toe'

Advocaat Gerald Roethof (Het Parool, 2 mei)

Over de schreef

'Officieren kunnen net als advocaten fouten maken. Maar wie roept hen tot de orde? Rechters tikken af en toe de advocaat op de vingers, maar mogen ook scherper zijn naar het OM. Dat officieren weten dat het gevolgen heeft als ze over de schreef gaan'

Advocaat Michel van Stratum naar aanleiding van de aanhouding van zijn collega Inez Weski, en de gevolgen daarvan voor de reputatie van de Nederlandse advocatuur (Algemeen Dagblad, 2 mei)

Peter R.

‘Als het OM zijn werk beter had gedaan had Peter R. de Vries nog geleefd’

Advocaat Peter Schouten, tevens boezemvriend van de vermoorde misdaadverslaggever, trekt een harde conclusie uit het rapport Bewaken en Beveiligen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. (NPO Radio1, 1 maart)

In mineur

‘Vandaag wat somber en in mineur, zo groot is het ongeloof inzake het handelen van het Openbaar Ministerie gisteren. Wat mij sterkt in het doorgaan zijn de duizenden steunbetuigingen, mijn trouwe achterban en de vele felicitaties voor mijn verjaardag. Veel dank daarvoor!’

De Haagse politicus Richard de Mos is wel eens vrolijker geweest op zijn verjaardag, zo tweet hij in een reactie op het nieuws dat het OM in zijn zaak hoger beroep heeft ingesteld (Twitter, 5 mei)

Klusjes

‘Je kunt het vergelijken met een app als Werkspot. Daarop kun je klussen in je huis of tuin aanbieden aan timmermannen. Zo'n markt van vraag en aanbod is er ook voor criminaliteit’

Raymond Kolsteren, teamchef van een van de Teams Grootschalige Opsporing van de Rotterdamse politie, weet hoe kinderlijk eenvoudig het is om jongeren te charteren voor criminele ‘klusjes’. Via besloten chatgroepen op onder andere de app Telegram is een betaalbare bommenlegger, uithaler of schutter snel gevonden (de Volkskrant, 6 mei)