Tekst Eline Mellink
Foto Loes Spruijt-van der Meer

Het bordspel van het OM

Zet jij de kaart ‘advocaat van de duivel’ in en stel jij je medespeler een verdiepende vraag? Dat kan tijdens het spelen van VRIJSPRAAK. Hét bordspel van het Openbaar Ministerie dat je spelenderwijs stimuleert om vrijuit te spreken over persoonlijke en werkgerelateerde thema’s.

Luister naar elkaar, ga in gesprek over grijze gebieden, steun medespelers, ga in hoger beroep en wees soms de advocaat van de duivel. Speel VRIJSPRAAK en leer jezelf en jouw collega’s beter kennen. Het is aan jou om zo snel mogelijk van ‘start’ naar ‘requisitoir’ te komen. De speler die als eerste bij ‘requisitoir’ komt wint het spel en mag dit afronden door een kort betoog te houden over hoe dit is verlopen en wat de verkregen inzichten zijn geweest.

Monique van der Borg, landelijk officier leren & ontwikkelen: “VRIJSPRAAK is een intervisie- en ontmoetingsspel waarbij deelnemers vragen over het vak, jezelf en je drijfveren beantwoorden. Met als doel om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar en het OM beter te leren kennen. En dat op een leuke, vlotte, creatieve en licht competitieve manier. Je kunt het zelfs in de lunchpauze of tijdens de vrijdagmiddagborrel spelen. Het spel is ontwikkeld voor OIO’s, maar op korte termijn komt er een uitbreiding waardoor het spel OM-breed gespeeld kan worden. De exemplaren zijn uitgedeeld aan de coördinerend opleiders van alle arrondissementsparketten, het Functioneel Parket, het Landelijk Parket en het Ressortsparket. OM'ers die het spel willen uitproberen, kunnen contact opnemen met de lokale coördinerend opleider."