“Vroeger kwamen jongeren voor het eerst met ons aanraking na een winkeldiefstal, nu staan ze op de uitkijk bij een liquidatie.”

Henk van Essen, korpschef van de Landelijke Politie, maakt zich grote zorgen over het steeds ernstiger wordende ‘instapdelict’ waarmee jongeren voor het eerst in beeld komen bij politie en justitie (Rechtsstaatpoort, 22 juni).

“Je gaat het hele rijtje buren langs. Misschien zit die overbuurman wel in de drugs, hij heeft toch net een nieuwe auto?"

Een anonieme Rotterdammer bij wie ’s nachts een explosief voor de deur ontplofte, vraagt zich af wie het eigenlijke doelwit van de aanslag was (NRC, 3 juli).

“Ik ben heel blij dat ik fulltime kan werken, maar mijn huis is een fort. Ik kan niet zelf naar buiten, niet naar de golfbaan. Alles is gepland. Ik zou wel weer eens naar een popconcert willen.”

Anderhalf jaar nadat Ferd Grapperhaus afzwaaide als minister van Justitie en Veiligheid wordt hij vanwege aanhoudende dreiging uit de onderwereld nog altijd zwaar beveiligd (Financieel Dagblad, 1 juli).