Omstanders, kom in actie als je een onveilige thuissituatie vermoedt! Dat is de gedachte achter een onlangs gestarte campagne tegen huiselijk geweld.

Met de campagne willen staatssecretaris Van Ooijen en minister Weerwind mensen die een onveilige thuissituatie vermoeden, oproepen in actie te komen. Op drie manieren:

- Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: “Ik hoor vaak geschreeuw, hoe gaat het met je?”

- Neem een open houding aan en wees niet veroordelend.

- Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen.

Kom je er niet uit of twijfel je of je het wel goed ziet? Kijk dan voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel of chat dan met een professional van Veilig Thuis.

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Ruim 850 duizend mensen maakten het structureel mee: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie: van de gemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46 procent van de ouders zelf als kind een of meer vormen van huiselijk geweld meegemaakt. Slachtoffers en plegers zoeken vaak geen of te laat hulp. En áls ze eenmaal een melding doen en hulp krijgen, is het een lang proces om het gedrag te veranderen.