OM legt uitgangspunten voor ‘procesafspraken’ vast
Onlangs is de ‘Aanwijzing procesafspraken in strafzaken’ in werking getreden.
Sinds een aantal jaar worden in sommige strafzaken afspraken gemaakt tussen het OM en de advocaat van de verdachte over onder andere de strafeis en de wijze van procederen. Deze zogeheten ‘procesafspraken’ kunnen de looptijd van een strafzaak verkorten. Nadat de Hoge Raad vorig jaar definitief groen licht voor deze werkwijze gaf, heeft het OM nu de uitgangspunten voor het maken van procesafspraken vastgelegd in de ‘Aanwijzing procesafspraken in strafzaken’, die op 15 augustus in werking trad.
Als het OM en de verdediging procesafspraken hebben gemaakt over grote onderwerpen als de bewijsbaarheid en een passende straf, kan de rechtszitting worden toegespitst op de overgebleven geschilpunten, zegt procureur-generaal Guus Schram. “De officier en de verdediging zullen bijvoorbeeld niet nog aanvullende, tijdrovende onderzoekswensen indienen. Een onderdeel van de afspraken kan de hoogte van de strafeis zijn. Omdat je afspraken maakt met de verdediging zal de strafeis waarschijnlijk iets lager uitpakken dan in een strafzaak waarbij geen procesafspraken zijn gemaakt. Maar de eis moet vanzelfsprekend nog steeds in verhouding staan tot het gepleegde feit. Als een strafzaak jaren voortsleept, krijgt een verdachte vaak strafkorting van de rechter vanwege de overschrijding van de redelijke termijn. De winst van het werken met procesafspraken zit dan ook voor alle betrokkenen in een snellere en efficiëntere rechtsgang waarbij eerder duidelijkheid ontstaat over de uitkomst van een zaak.”
Ook op een zaak met procesafspraken volgt uiteindelijk een onafhankelijk rechterlijk vonnis. De rechtbank is en blijft verantwoordelijk voor de vaststelling van de feiten, de volledigheid van het onderzoek en voor de uiteindelijke strafoplegging.