KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun 02

Korte berichten

Aantal misdrijven in gemeenten daalde licht

In 2023 daalde het aantal geregistreerde misdrijven per 10.000 inwoners in gemeenten gemiddeld licht. De daling is onder meer te zien in het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele misdrijven. Dit blijkt uit de open data van de politie over 2023, die nu te vinden zijn op Waarstaatjegemeente.nl.

De hoogste criminaliteitscijfers komen uit de steden Amsterdam en Rotterdam. De hoofdstad telde vorig jaar 889 misdrijven per tienduizend inwoners. De Maasstad telde er 811. De Friese gemeente Dantumadeel heeft de beste, want laagste cijfers: 149 geregistreerde misdrijven per tienduizend inwoners over het jaar 2023. De data van de afgelopen tien jaar laten zien dat het landelijke totaalaantal geregistreerde misdrijven in de periode 2014 tot 2018 is gedaald. Sinds 2018 zijn de aantallen relatief stabiel met lichte jaarlijkse schommelingen. Op Waarstaatjegemeente.nl staan cijfers over alle gemeenten in Nederland op alle belangrijke beleidsterreinen. De dashboards maken het makkelijk om gegevens van verschillende gemeenten naast elkaar te zetten.

Kwaliteit van drugs stabiel

De kwaliteit van drugs laat de afgelopen jaren amper verschuivingen zien. Dat blijkt uit trendonderzoek naar inbeslaggenomen drugs, verricht door het team Verdovende Middelen van het Nederlands Forensisch Instituut.

“De kwaliteit van de Nederlandse gebruikersmarkt is erg stabiel, terwijl er veel wordt ingezet op opsporing en er ook veel wordt onderschept,” zei NFI-deskundige Jorrit van den Berg in januari op de NFI-site. “Het gehalte blijft stabiel en de gebruikte versnijdingsmiddelen blijven hetzelfde. Er zijn geen nieuwe stoffen toegevoegd en dat is zo bij alle onderzochte drugs.” Volgens de Van den Berg is die uitkomst mogelijk een zorgelijk punt. “Het betekent misschien wel dat het verlies voor criminelen van onderschepte en inbeslaggenomen partijen weinig invloed heeft op de markt. Er is blijkbaar genoeg op voorraad.”

Meer beslag in 2023

OM en ketenpartners behaalden vorig jaar een beslagopbrengst van 363,5 miljoen euro, een stijging van 50% ten opzichte van 2022, toen het bedrag op 246 miljoen euro uitkwam. De doelstelling voor 2023 van 281,6 miljoen euro is daarmee ruimschoots behaald. Dat maakte het Functioneel Parket (FP) begin maart bekend.

Het resultaat komt onder meer tot stand door het aantal witwas- en fraudezaken met een afpakcomponent in 2023. Er waren dat jaar 3905 witwaszaken. Per zaak is meer en kwalitatief beter beslag gelegd. En dan is het beslagcijfer ook nog slechts een momentopname, weet FP-officier van justitie en landelijk coördinator afpakken en witwassen Anita van Dis: “We weten uit ervaring dat het beslagcijfer over 2023 nog gaat oplopen met circa 30 procent. We zien bovendien dat het beslagcijfer niet afhankelijk is van een paar grote zaken, maar dat over de hele linie de beslagdoelstellingen worden gehaald.” Het afgelopen jaar pleegden opsporing en vervolging diverse succesvolle interventies. Zo werd een mixingdienst uit de lucht gehaald die criminelen faciliteerde in het witwassen van meer dan 178 miljoen euro aan bitcoin. Het geld was grotendeels afkomstig van cryptodiefstallen die onder andere zijn gepleegd door een Noord-Koreaanse hackersgroep. Een andere zaak kwam in beeld na het uitlezen van versleuteld berichtenverkeer, waarbij een verdachte voor bijna 500 miljoen euro ondergronds heeft gebankierd. Binnen het milieudomein kreeg een bedrijf een boete van 10 miljoen euro voor onachtzaam en onzorgvuldig handelen. De komende jaren leggen OM, politie en bijzondere opsporingsdiensten de lat weer hoger: voor 2024 is de beslagdoelstelling 300 miljoen euro, voor 2026 332 miljoen. Die stijging moet mede bereikt worden door de in januari 2024 gestarte uitrol van het vermogensdossier, dat de actuele financiële situatie van verdachten beter in kaart brengt en dat overdraagt aan ketenpartners.

1 op 10 rijksambtenaren ervaart racisme

Binnen de Rijksoverheid ervaart 1 op de 10 medewerkers racisme. Dat blijkt uit een in februari gepubliceerd onderzoek naar racisme op de werkvloer dat onder een kleine 4500 medewerkers is gehouden.

Van de mensen met herkomstland Nederland geeft 6% aan racisme te hebben ervaren. Bij de respondenten met een niet-Europees herkomstland ligt dit op 29%. Mensen uit lagere schalen geven aan meer racisme te hebben ervaren dan mensen uit hogere schalen. Zo geeft van de respondenten in salarisschaal 1-4 17% aan racisme te hebben ervaren. In salarisschaal 14-19 is dat 7%.

Staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken noemt de uitkomsten onacceptabel. “Iedere collega die racisme ervaart, is er een te veel. Het maakt duidelijk dat we werk moeten blijven maken van de aanpak hiervan.”

Binnen het Rijk zijn er sinds een paar jaar al extra inspanningen om discriminatie en racisme terug te dringen onder de noemer ‘Rijk voor Iedereen’. Deze aanpak zet in op bewustwording en het vergroten van weerbaarheid en alertheid op discriminatie en racisme.