Foto Loes Spruijt-van der Meer en PersPectief Fotografie
Onlangs refereerde een journalist tijdens de wekelijkse persbijeenkomst van ons college van B&W aan 'onze bananen'. Want zo voelt het voor de Vlissinger toch wel. Het kan niemand zijn ontgaan dat de hoeveelheden drugs die gevonden worden in de haven van Vlissingen-Oost zijn verveelvoudigd. En daarmee staan onze haven én ‘onze bananen’ op de kaart. Al komen de drugs ook op andere manieren dan alleen via het fruit binnen, maar dat terzijde.
Het zijn geen lijstjes die je als gemeente wilt aanvoeren, maar toch is er ook enige trots. Want sinds de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk een Mainport zijn geworden, maken we met z’n allen meters. Samen met Politie, Openbaar Ministerie, Douane, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk bundelen we onze krachten. We willen misbruik van onze bedrijven en economische infrastructuur krachtig bestrijden. Onze aanpak richt zich op samenwerking, niet alleen fysiek maar ook in het delen van informatie. De stijging in vondsten en aanhoudingen van uithalers toont aan dat onze samenwerking effectief is.
‘Is het niet veel eenvoudiger om de schepen uit cocaïne producerende landen te weren uit je havens?’ Een vraag die regelmatig wordt gesteld, maar zo eenvoudig is dat niet. Ja, een bedrijf met een directe lijn met een cocaïne producerend land is kwetsbaarder voor misbruik door criminelen dan een ander bedrijf. Dat is een gegeven. In plaats van deze bedrijven te weren, werken we daarom samen. Iedereen moet fatsoenlijk en veilig kunnen ondernemen in onze havens. Want het zijn niet de ondernemers, maar de criminelen die hier niet thuishoren.
We delen kennis en informatie met elkaar en helpen bedrijven weerbaarder te worden. Bijvoorbeeld door samen te kijken wat de interne risico’s zijn in een bedrijf. Wat zijn kwetsbare posities van personen of onderdelen in bedrijfsprocessen? We reiken oplossingen aan waar zij dan zelf mee aan de slag kunnen. Zo zijn we concreet aan de slag met meerdere bedrijven.
Daarnaast helpen we met training van personeel. Door training leren zij signalen van criminaliteit te herkennen en wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld als ze geronseld worden voor klussen in ruil voor geld. Dat kan verleidelijk zijn, maar is heel gevaarlijk. Zoals ik de Douane wel eens hoor zeggen: eenmaal erin, is nooit meer eruit. En dat geldt ook voor je gezin, je kinderen.
Georganiseerde criminaliteit is een veelkoppig monster dat je op verschillende fronten moet bestrijden. Het begint bij het krijgen van een goed informatiebeeld. Daarnaast zetten we in op barrières zoals slimme en fysieke beveiliging van de havens. Weerbaarheid van organisaties en mensen in de haven is essentieel op het gebied van preventie. Tot slot is natuurlijk elke vorm van toezicht, controle, handhaving en opsporing heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen (nog) meer doen, we (nog) meer zien en (nog) meer vinden. Daarom blijf ik mij richting Den Haag hard maken voor nog meer aandacht voor onze problemen en onze gezamenlijke aanpak.
Ten slotte, mochten bananen u na het lezen van bovenstaande niet meer helemaal hetzelfde smaken, dan is een ananas of pak vruchtensap misschien een smakelijk alternatief. Al zijn die hoogstwaarschijnlijk ook via onze havens Europa binnengekomen…
Bas van den Tillaar, burgemeester gemeente Vlissingen, Lid Haventafel Zeeland-West-Brabant