Bananen

“Ik heb bananen meegenomen voor u en de griffier. Ik dacht het is lunchtijd, u zult wel honger hebben."

Rechter Meta Vaandrager kreeg voorafgaand aan een zitting een tros bananen cadeau van de advocaat van de verdachte. Helemaal onbaatzuchtig was dat niet. De raadsman had in een onderzoek gelezen dat rechters die honger hebben strenger straffen. (NRC, 20 januari)  

Wegsleepdienst

“Ik heb ook weleens gezegd: laat ze lekker het hele weekend zitten. Dan kijken we tegen de maandagspits wel wat er nog zit. Het OM doet niks, de politiek doet niks, dan moet de politie misschien ook niets doen."

Volgens Xander Simonis, voorzitter van de politievakbond ANPV, zijn steeds meer politiemensen het beu om bij snelwegblokkades van Extinction Rebellion als ‘wegsleepdienst’ te worden gebruikt. (De Telegraaf, 5 februari)

Afvoerputje

“Weet u wat zou schelen? Als niet iedereen in het weekend een pilletje nam of een lijntje coke snoof. Stop met vermoeiende plannetjes voor ondoordachte legalisering. Het is naïef. We worden het afvoerputje van de wereld.”

Als het aan de voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus ligt, is het idee om cocaïne en andere drugs te legaliseren volstrekt belachelijk. (De Volkskrant, 21 februari)

Goede vraag!

Otte: “Je moet een andere vraag stellen. Wat kenmerkt de magistratuur in relatie tot die democratie en rechtsstaat?”

Elsevier: “En wat is uw antwoord?”

Otte: “Allereerst, wat een goede vraag!”

Collegevoorzitter Rinus Otte waakt tijdens interviews niet alleen over de kwaliteit van de antwoorden, maar ook over die van de vragen. (Elsevier Weekblad, 16 februari)

Vlieg-aso's

“Ik heb de term vlieg-aso’s laatst gebruikt in een zaak. Het is gewoon vreselijk asociaal wat mensen in een vliegtuig uithalen. Bedreigen, slaan, spugen, bijten. En het lijkt ook extremer te worden. Ik krijg dingen op zitting waarvan ik denk: sjongejonge…"

Officier van justitie Wouter Halsema uit zijn zorgen over het toenemende aantal passagiers dat zich aan boord van een vliegtuig ernstig misdraagt. “In 2022 hadden we 71 zaken, in 2023 waren dat er 103.” (De Telegraaf, 12 februari)

Sorry

“Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb. Voor jullie zal het verdriet hierom niet minder worden, maar ik wil jullie sorry zeggen voor hetgeen dat gebeurd is. Mijn oprechte excuses, het was nooit de bedoeling. Ik had geen keus."

Krystian M., een van de hoofdverdachten van de moord op Peter R. de Vries, besluit na lang zwijgen toch iets te verklaren. Daarbij richt hij zich rechtstreeks tot de nabestaanden van de vermoorde journalist. (De Telegraaf, 31 januari)