KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun 05

Korte berichten

Het HARP-team heeft beet

Onderzoek van het Hit and Run Postteam (HARP), dat sinds februari van dit jaar actief is, leidde eind augustus voor het eerst tot een arrestatie. Een 52-jarige man uit Arnhem werd aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht 18 kilo drugs via de post te hebben verstuurd. HARP is een samenwerking tussen de douane, politie en het Openbaar Ministerie.

Op 10 juli 2024 werd er door de Douane tijdens een controle in een postcentrum in Den Haag een pakket onderschept. In het pakket zat tussen kattenvoer meer dan achttien kilogram XTC verstopt. De drugs met een straatwaarde van 160.000 euro was onderweg naar Maleisië. Na de vondst werd er onder leiding van een officier van justitie in Den Haag een strafrechtelijk onderzoek gestart. In het onderzoek van het HARP kwam de verdachte naar voren en werd duidelijk dat het pakket op 8 juli op de post is gedaan.

Er worden steeds vaker postpakketten met drugs onderschept die vanuit Nederland worden verstuurd. Om dit probleem aan te pakken is het HARP in februari van start gegaan. Het team richt zich op het opsporen en vervolgen van criminelen die drugs per post versturen naar het buitenland.

Recordaantal anonieme tips over drugslabs

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in de eerste acht maanden van dit jaar een recordaantal tips over de productie van synthetische drugs. Vooral de maanden na de dodelijke explosie in een woonwijk in Rotterdam werd er fors meer gemeld over drugslabs en grondstoffen voor de productie van harddrugs. 

Tot en met augustus stuurde M. in totaal 306 concrete meldingen naar de politie. Het grootste deel ging over mogelijke drugslabs. Dankzij een anonieme tip werd in augustus nog een drugslab opgerold in Spijkenisse. Een woning was ingericht als cocaïnewasserij. Er werd een grote hoeveelheid versnijdingsmiddelen en chemicaliën aangetroffen, waaronder aceton en zoutzuur. Vier personen zijn aangehouden. Ook in Nijmegen, Schalkwijk en Wijdewormer werden eerder dit jaar drugslabs aangetroffen dankzij anonieme tipgevers.

Drie doden, enkele gewonden en een appartementencomplex in puin. De verwoestende explosie in Rotterdam-Zuid toonde eind januari op tragische wijze de risico’s van drugsproductie aan. Dat was ook zichtbaar in de meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. “Aan de meldlijn merkten we dat mensen enorm geschrokken waren van de grote impact. Plotseling kwamen de gevaren van de productie van synthetische drugs heel dichtbij. De bereidheid om hierover te melden nam toe. Signalen die soms lange tijd waren genegeerd, werden na het incident wel gemeld”, aldus een woordvoerder van het meldpunt.

De aanpak van synthetische drugs heeft in veel gemeenten prioriteit. In de provincie Overijssel en de gemeente Arnhem lopen momenteel campagnes om samen met M. een vuist te maken tegen drugscriminaliteit. In Overijssel wordt ingezet op het verlagen van drempels om te melden en de bekendheid van M. in het buitengebied. Bewoners, ondernemers en professionals worden geïnformeerd over signalen en er wordt uitgelegd hoe melders worden beschermd. De campagne in Arnhem richt zich op de aanpak van de productie van synthetische drugs en hennep in woonwijken en op bedrijventerreinen.