Tekst Tineke Zwart, persvoorlichter parket Oost-Nederland
Ze hebben het nog wel zo duidelijk op hun website gezet: ‘Roddelpraat is een satirisch programma. Niet kijken als je gevoelig, overemotioneel of dramaqueen bent. Dennis en Jan zijn niet aansprakelijk voor geestelijke schade.’ Deze disclaimer heeft niet kunnen voorkomen dat de makers van het populaire YouTube-programma Roddelpraat op een snikhete julidag voor de rechter moeten verschijnen.
Omringd door een schare fans gedraagt het tweetal zich in de hal van de rechtbank alsof ze thuis zijn. Maar hier gelden andere huisregels, die door de bode kordaat worden gehandhaafd. De koffie mag niet mee de zittingszaal in en eenmaal in het verdachtenbankje moeten ‘de telefoons binnen twee seconden uit en die twee seconden zijn nú om.’
Een advocaat heeft het tweetal niet nodig, ze hebben zich goed in de zaak verdiept. De strafzaak draait om de aangiftes van een buurman van Dennis. Die stoorde zich aan de sporen die de door Dennis ingehuurde klussers achterlieten in het appartementencomplex waar hij zijn intrek gaat nemen. De buurman spreekt Dennis er op aan, volgens Dennis met de woorden ‘Het is hier geen Glanerbrug.’ Die verwijzing naar de ietwat bedenkelijke reputatie van zijn geboorteplaats raakt kennelijk een gevoelige snaar bij Dennis. Een burenruzie is geboren. Dankbaar maakt Dennis samen met compagnon Jan gebruik van het kanaal Roddelpraat om zijn gram te halen. Gedurende een jaar wordt de buurman ten overstaan van honderdduizenden kijkers in verband gebracht met nazisme, pedofilie en kinderporno. Bij een boekpresentatie van het tweetal wordt een afbeelding van de buurman in SS-uniform getoond.
Allemaal satire, grove humor, niet serieus te nemen, aldus het tweetal in de rechtszaal. En als de officier van justitie en de rechter dat gevoel voor humor ontberen, dan is daar altijd nog de vrijheid van meningsuiting én de journalistieke en artistieke vrijheid.
De officier van justitie helpt het tweetal uit de droom: “Je mag niet alles zeggen. De vrijheid van meningsuiting houdt op daar waar in het strafrecht een grens is getrokken. De stelselmatige uitlatingen over de buurman zijn beledigend, dienen geen enkel algemeen belang en dragen niet bij aan het maatschappelijk debat.”
Dat de honderdduizenden fans van Roddelpraat de uitlatingen grappig vinden, is niet relevant, zo oordeelt ook de rechter. Ze legt beide YouTubers een boete van 500 euro op en daarnaast moeten ze de gekwetste buurman een schadevergoeding van 1000 euro betalen.
Jan en Dennis druipen af, gevolgd door de ietwat teleurgestelde supportersschare. Zij zagen het tetterende tweetal binnen de vier muren van de rechtszaal tijdelijk transformeren naar bijna timide burgers. Daar zijn de fans natuurlijk niet voor gekomen. Eenmaal buiten, onder de brandende zon, komt er alsnog vuurwerk. Er is een opstootje met een Twentse transgender, vaste gast van de YouTube-show, en met een rechtbankverslaggever. Deze laatste maakt Jan uit voor laffe hond, en Jan neemt deze satire iets te serieus. De schermutselingen worden online breed uitgemeten. ‘Het werd een spektakel’, tettert het tweetal op Roddelpraat.nl. Nadat de parketpolitie de orde heeft hersteld, keren de fans tevreden huiswaarts. Morgen een nieuwe aflevering op YouTube.