Tekst Pieter Vermaas
Foto Frank Jansen
“Hersendeskundigen zijn het erover eens: ons brein kan zich niet op twee dingen tegelijk concentreren. Zoals autorijden en appen in één. Dan gaan we geheid fouten maken. In het verkeer kan één fout een leven verwoesten. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Het is dan ook heel onverstandig om vanachter het stuur toch even te reageren op een berichtje van die ene leuke vriend. Want die vriend wacht wel, maar het verkeer niet.”
Die woorden sprak minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (rechts op de foto) in februari van dit jaar, toen hij de eerste focusflitser installeerde.

Na een testperiode is op 19 mei de eerste focusflitser daadwerkelijk in gebruik genomen, op de Haagse Ypenburgse Stationsweg. Uiteindelijk gaan vijftig focusflitsers rouleren door heel Nederland. Zij worden vooral geplaatst op N-wegen en drukke wegen in de bebouwde kom.
De focusflitser handhaaft automatisch. Het mobiele gevaarte heeft een camera die het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat kan detecteren. De daarvan gemaakte foto’s worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau, waar een buitengewoon opsporingsambtenaar vervolgens de foto's beoordeelt. Blijkt dan dat de bestuurder daadwerkelijk een mobiel apparaat vasthield, dan ontvangt de kentekenhouder een boete van 430 euro.
Met de flitser wil Parket Centrale Verwerking OM afleiding in het verkeer terugdringen. Dat is nodig, want 75% van de automobilisten gebruikt achter het stuur wel eens een telefoon. “Een veel te hoog percentage,” aldus Parket CVOM op de site van het OM. “Als je 50 kilometer per uur rijdt en je kijkt drie seconden op een scherm, dan heb je 42 meter afgelegd. Dat is een half voetbalveld, waarbij je je aandacht niet op de weg hebt gehad. Die drie seconden dat je dat berichtje bekeek, kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en een ernstig ongeval veroorzaken.”