
Ergens in 2005 werd ik benaderd met de vraag of ik bereid was mee te werken aan een door de VARA uit te zenden tv-programma over de rechtspraak. Vanaf januari 2006 begonnen de uitzendingen van het programma Zestien miljoen rechters. Aan een publiek van honderd personen werd een reconstructie van een waargebeurde rechtszaak voorgelegd. Door een officier van justitie werd een requisitoir afgelegd en ik pleitte als advocaat. Op basis daarvan beslisten de honderd personen door middel van stemmen uiteindelijk met wie zij het eens waren: de advocaat of de officier van justitie. Hanneke Festen, destijds officier van justitie in Amsterdam, trad elke uitzending op namens het OM.
De gedachte achter het programma was dat de rechtspraak in Nederland een gesloten bolwerk lijkt waar voor de gewone burger soms onbegrijpelijke vonnissen worden geveld. De bedoeling van het programma was om het grote publiek mee te nemen in de moeilijke afwegingen tussen ratio en emotie waar ook een rechter altijd mee te maken heeft. Mijn redenen om aan het programma mijn medewerking te verlenen waren, blijkens een interview in de VARA-gids van destijds: “Ik ben erg blij met dit programma, want er is maar weinig inhoudelijk goede juridische tv. Een paar roepende politici, die noch dossierkennis van, noch affiniteit met de zaak hebben, zijn verantwoordelijk voor het beeld dat de Nederlandse samenleving heeft van het recht. En veel mensen gaan af op de krantenkoppen die ze lezen. Als ze weten wat er precies aan de hand is, komen ze vaak tot een evenwichtiger oordeel.”
Voor het OM vormt de wedstrijd een goede gelegenheid om nieuw talent te rekruteren voor de organisatie
Toen ik later gevraagd werd door Milly Jobse van arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant om als advocaat deel te nemen aan de jaarlijkse finale van de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten (zie pp. 12-16 van dit nummer), was dat voor mij een logisch vervolg op het programma Zestien miljoen rechters. Ik heb dit inmiddels meer dan 15 jaar gedaan; in het begin alleen en naderhand samen met mijn (oud) kantoorgenoot mr. Alex van Roy.
Elk jaar is het weer bijzonder om van nabij mee te maken dat zo veel getalenteerde jonge studenten bereid zijn en de moed hebben om zich in te schrijven en mee te doen aan deze door het OM georganiseerde wedstrijd. Het niveau van de deelnemers is over het algemeen hoog maar de gedrevenheid en het enthousiasme spreken mij het meeste aan. Van velen die hebben deelgenomen hoorde ik later dat zij hun weg hebben gevonden binnen het OM of de advocatuur.
Voor het OM vormt de wedstrijd een goede gelegenheid om nieuw talent te rekruteren voor de organisatie, en goed opgeleide medewerkers zijn voor het OM en de rechtspraak van groot belang. Gelet op het opkomend rechtspopulisme in Europa en Amerika waarbij veelal de rechtspraak wordt gezien als ondergeschikt aan de politieke belangen is het belangrijk voor een goed functionerende rechtspraak dat het OM blijft zoeken naar getalenteerde en onafhankelijke magistraten voor de toekomst.
Cees Korvinus is advocaat bij Korvinus Zandt Bruinsma Rafik advocaten in Amsterdam