Tekst Marcia van Oers
Foto Marcia van Oers

Michaël Gihr, Franse liaisonmagistraat

Portret Michaël Gihr
Frankrijk kent OM-strafbeschikking en driehoeksoverleg (nog) niet

“Als liaisonmagistraat ben ik het contactpunt tussen de Franse en Nederlandse gerechtelijke autoriteiten, de Rechtspraak en het OM. Ik ben er in het bijzonder voor de Franse verzoeken naar Nederland. Mijn Nederlandse evenknie, Nanette van Ditzhuyzen, zit bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. Haar afdeling houdt zich vice versa bezig met Nederlandse verzoeken richting Frankrijk. Dat zijn voornamelijk rechtshulpverzoeken, overleveringsverzoeken en rechtsvergelijkende onderzoeken."

"Ik kom uit Frankrijk, maar ik woon en werk in Den Haag. Mijn gezin verhuist binnenkort ook vanuit Parijs hiernaartoe. Parijs is mooi, maar het is ook een harde stad. Het leven in Den Haag is easy-going en dat bevalt me wel. Twee werkplekken heb ik er: bij de Franse Ambassade en bij het Ministerie van Veiligheid & Justitie. Op beide werkplekken staat ‘communicatie’ centraal. Ik begrijp goed wat er in Frankrijk gebeurt en wat de Fransen verwachten, maar de Franse collega’s begrijpen niet altijd hoe Nederland is georganiseerd en hoe rechtshulp en overleveringen verlopen. Dan leg ik de Nederlandse verwachtingen en verzoeken aan hen uit, zodat de samenwerking goed verloopt. Ook vertel ik ze over de mogelijkheden rondom rechtshulp, verzorg ik de follow-up van de Franse verzoeken en kan ik prioriteit verlenen wanneer nodig, bijvoorbeeld bij terreurzaken. Zo zijn er in het Paasweekend 2016 aanhoudingen geweest met betrekking tot een Franse terreurzaak. Ik was toen verbonden aan het Landelijk Parket op verzoek van de onderzoeksrechter in Parijs. In zo’n geval kan ik heel snel helpen om een huiszoeking of aanhouding te krijgen van de Nederlandse autoriteit."

"Er zijn wel wat verschillen tussen het Franse en Nederlandse strafrecht te ontdekken. In Nederland zijn er veel evoluties geweest. Het OM is in Nederland een nationale organisatie, terwijl Frankrijk verschillende lokale OM’s kent. Ook hebben rechtbanken in Nederland veel meer autonomie, terwijl in Frankrijk de gerechtshoven sturend zijn. Verder kennen ze in Frankrijk de OMstrafbeschikking en het driehoeksoverleg (nog) niet. Nederland prioriteert anders: hier worden duidelijke keuzes gemaakt.”