Het was begin 2017. De afronding van mijn master strafrecht was eindelijk in zicht. Wat ik zou doen na mijn studie stond nog niet vast. De ambitie om bij het Openbaar Ministerie te gaan werken had ik wel, maar hoe een dag van een officier of secretaris bij het OM er eigenlijk uitziet, wist ik niet. Ik kende het OM slechts via de officier op zitting of uit de media. De oproep om te solliciteren voor Summercourt kwam dan ook op het juiste moment. Dat leek me wel wat, een “kijkje in de keuken” bij het OM en de Rechtspraak...

De banen voor het strafrecht liggen niet voor het oprapen. Het is van belang dat je - naast het behalen van goede cijfers - in elk geval stage hebt gelopen, uitblinkt in werkervaring of een maatschappelijke bijdrage hebt geleverd. Logisch, want nog steeds wordt tijdens een academische opleiding weinig aandacht besteed aan (de vereiste) praktijkervaring. Ook van kandidaten van Summercourt wordt deze ervaring verlangd. Een uitstekend uitgangspunt, Summercourt is tenslotte (ook) een kweekvijver. In een organisatie die midden in de maatschappij staat, moet meebewegen en een oordeel vormt over wat er zich dagelijks voordoet, is het van belang dat je medewerkers werft die weten wat er speelt en kunnen bijdragen aan de diversiteit. Dat is minstens zo belangrijk als het behalen van een goed diploma.

Achteraf gezien heb ik meer aan Summercourt gehad dan dat ik me vooraf voorstelde. Het was bovendien een erg gezellige week waarin we samen intensief optrokken en door het OM en de Rechtspraak met open armen werden ontvangen. In één week werd duidelijk waarvoor ik al die jaren in de studiebanken heb gezeten. De officier van justitie, die ik me ergens ver weg in een kantoor met stapels strafzaken voorstelde, veranderde ineens in iemand die bovenop de (actie van een) strafzaak zit! Daar zag ik mezelf wel werken...

Het is nu september 2018. Inmiddels werk ik tien maanden bij het OM. Samen met de officier van justitie beoordeel ik strafzaken op ZSM en op Onderzoeken. Dit jaar mocht ik samen met collega’s de Summercourters een kijkje in de keuken geven bij ‘ons’. We namen we de studenten mee in een werkdag op ZSM. Wat is een passende interventie? Hoe ziet een dag eruit bij het OM en wat voor sfeer hangt er? Hoe langer we met de studenten in gesprek waren, hoe trotser en enthousiaster we praatten over onze werkzaamheden en onze maatschappelijke rol. Het verschil tussen studie en praktijk werd duidelijk zichtbaar.

Summercourt, waarover meer op pp 24-27, heeft voor mij deuren geopend en een doorslaggevende rol gespeeld bij het zoeken naar een baan. En ik hoop dat er na volgende edities nog meer mensen enthousiast worden om bij het OM te komen werken!

Remy Valk, interventiejurist / parketsecretaris Onderzoeken bij arrondissementsparket Noord-Nederland