Foto Lars Schwachöfer

Nijmegen, dinsdag 9 oktober. Een busje met daarin lekkend drugsafval laat een kilometers lang spoor na in de wijk Weezenhof (zie foto). Een dag later ontvangt de politie een melding van een verdachte bestelwagen in Elst, waarin 25 vaten drugsafval blijken te staan.

Iedereen kent de beelden van drugsafval, gedumpt in buitengebieden, weet FP-milieuofficier Frans Gelissen. “Lekkende vaten op bospaden en in sloten, gedumpt door iemand die de klus voor een paar honderd euro klaart. Argeloze wandelaars die op de troep stuiten, raken gewond. Net als hulpverleners. Maar criminelen laten het afval ook weglopen in de wasstraat, of ze dumpen de troep in gierkelders, waarna het wordt uitgereden over landbouwgrond;  eet smakelijk. Ze rijden met een lekgeprikt vat  al lozend over wegen. Of ze gieten het vanuit hun rijtjeshuis in de wasbakafvoer.”

De milieuofficier roept op tot een herbezinning op de mate van aandacht voor opsporing vanuit de dumpplekken. “Dumpers zijn geen stumpers. Het zijn onmisbare schakels in een proces en rechters leggen daarvoor forse gevangenisstraffen op. Zo kregen eind september drie dumpers 24 maanden gevangenisstraf opgelegd. Meer aandacht helpt productieplaatsen te vinden en helpt dumpers op te sporen.”