Veertje van kip

“Criminele organisaties kunnen alleen voortbestaan als zij hun criminele winsten ergens legaal kwijt kunnen. Zolang advocaten, fiscalisten, notarissen en naar nu blijkt ook banken hen daarbij helpen, staan politie en OM in feite machteloos. Het Landelijk Parket meldde woensdag in een persbericht dat het in 2020 op een bedrag van 303 miljoen euro aan illegaal verdiend geld beslag legde. Dat klinkt als heel veel geld. Maar wie weet dat één gelukt cocaïnetransport van duizend kilo al zo’n twintig miljoen euro oplevert, beseft dat politie en OM niet kaalplukken maar slechts marginaal een klein veertje van een criminele kip trekken.”

Journalist John van den Heuvel. De Telegraaf, 22 april 2021

Zoektocht naar drugs


“Wij weten vaak ook niks. In de papieren staat wat er in zit, en dat vervoer je dan van A naar B. Ik wil best beter op rare dingen letten, maar het enige wat wij kunnen doen is checken of alle zegels erop zitten.”

Vrachtwagenchauffeur Rick Kerstens, NRC, 22 april 2021

Aanslag op persvrijheid


“Ik maak me zorgen om de veiligheid van de beeldmakers. Ik zeg het regelmatig: jongens, kijk uit. Zeker in bepaalde gebieden. Als er in Rotterdam een schietpartij geweest is, zeg ik: wachten tot de politie er is. Wachten, wachten, wachten.”

Een leidinggevende van AS Media die vanwege mogelijke bedreigingen niet met zijn naam in de krant hoeft. De Telegraaf, 21 april 2021

Middelpunt van strafzaak

“Het slachtoffer is niet het middelpunt van een strafzaak. Dat is de verdachte en het strafbaar feit.”

Procureur-generaal Rinus Otte. Trouw, 13 april 2021