Tekst Jochem Davidse
Foto Paul Tolenaar

Dit najaar beginnen twee nieuwe lichtingen officieren in opleiding (OIO’s) aan hun opleiding tot officier van justitie. Eerder dit jaar gingen 26 anderen hen voor. Het was de eerste keer sinds de coronacrisis dat de OIO’s daarbij weer fysiek mochten samenkomen. En fysiek was het. De laatste van de drie ‘startdagen’ werd, zoals dat ook voor corona al gebruikelijk was, afgesloten in Bensy Gym, een sportschool in Amsterdam-West, waar Opportuun passief toekeek hoe de officieren in spe zich bij wijze van teambuilding in het zweet werkten tijdens een intensieve kickboksles.

“Iets sneller… Nog wat sneller… Nóg sneller…” 26 In sportkleding gehulde OIO’s rennen rondjes om de zware bokszakken die aan het plafond hangen. Hier en daar wordt al wat zwaarder geademd.

“Kom op mensen, dit is nog maar de warming- up, hè,” zegt de man met het imposante postuur die de kickboksles verzorgt. “Iedereen in opdrukpositie. Eén... twee... drie... vier...”

Na het opdrukken volgen nog de kikkersprongen, de buikspieroefeningen, het luchtboksen en een serie schijntrappen. Tot zover de warming- up.

“Iedereen warm?”

Her en der in het bedompte zaaltje wordt amechtig geknikt. Iedereen warm. Om niet te zeggen oververhit. Terwijl de rest van de groep de stootkussens erbij pakt om aan de daadwerkelijke training te beginnen, benen drie rood aangelopen OIO’s richting kleedkamer, waar ze nog snel een plens water in hun gezicht kunnen gooien voordat ze tussen de bedrijven door digitaal worden beëdigd.

In de zaal klinkt intussen het doffe gedreun van hun collega’s die rake trappen uitdelen aan de kussens die anderen voor hen ophouden. Sommigen hebben het duidelijk vaker gedaan, anderen staan er wat onwennig bij. Twee OIO’s voeren uitvoerig overleg over wat nou precies de voor- en achterkant is van het stootkussen. Een ander koppel heeft inmiddels de slappe lach gekregen van hun eigen gestuntel. Van achteruit de zaal klinkt een harde ‘AU!’ Teen dubbel. “De last man standing krijgt alvast z’n zittingsvaardigheidsbewijs,” grapt iemand. Je moet er iets voor over hebben, maar dan heb je ook een prachtbaan.