Foto Loes Spruijt-van der Meer

Carrièreswitch

'On-partij-digheid is een kernwaarde van het rechterschap'

Ex-Tweede Kamerlid en voormalig officier van justitie Chris van Dam kondigt via LinkedIn een volgende carrièreswitch aan: per 1 oktober begint hij als rechter in opleiding bij de rechtbank Rotterdam. Met het oog daarop heeft hij zijn CDA-lidmaatschap alvast opgezegd.

(LinkedIn, 5 september 2022)

Goedwillende amateurs

‘Het gaat niet vaak mis. De meeste zaken lopen prima. Maar bij een kleine categorie zaken heb je bewijsproblemen en moet je serieuze analyses maken. Dat doen rechters niet. Qua bewijs zijn het goedwillende amateurs. In de opleiding tot rechter is er onvoldoende aandacht voor waarheidsvinding.’

Emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen naar aanleiding van de rechterlijke dwalingen in de zaak van de Rosmalense flatmoord die achteraf geen moord bleek te zijn. Als gevolg daarvan zat verdachte Rob B. veertien jaar ten onrechte vast.

(Trouw, 27 augustus 2022)

Opnieuw

‘Ik kan er lang of kort over praten, maar daar baal ik natuurlijk van. Aan de andere kant: er zijn nieuwe arrestaties geweest, en daar zijn we blij mee, want de onderste steen moet boven. Die nieuwe verdachten gaan vervolgd worden, die komen waarschijnlijk voor de rechtbank, waarschijnlijk weer een hoger beroep, dan misschien weer cassatie... We keken elkaar aan van: goh, dit gaat wel ons leven zijn, de komende vijf tot zeven jaar.’

Royce de Vries reageert op het nieuws dat de rechtszaak naar aanleiding van de moord op zijn vader mogelijk opnieuw moet worden gedaan.

(NRC, 10 september 2022)

Kort door de bocht

‘De boetes worden zo verschrikkelijk duur voor mensen. Als diender denk je toch wel drie keer na of het wel proportioneel is. Een heleboel collega’s schrijven gewoon minder boetes uit. Stel dat iemand met een klein pensioentje door het rode licht rijdt, dan is hij ineens 25 tot 30 procent van zijn inkomen per maand kwijt. Dan kan de minister wel zeggen: dan had hij niet door rood moeten rijden, maar dat vind ik een beetje kort door de bocht.’

Xander Simonis, voorzitter van de Algemene Nederlandse Politie Vakbond, heeft weinig begrip voor het voorstel van minister Yesilgöz om de hoogte van verkeersboetes te laten meestijgen met de ongekend hoge inflatie.

(Dit is de dag, 6 september 2022)