OM-enquête witwassen
Je bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen is strafbaar. Maar hoe erg vinden Nederlanders dat eigenlijk? Middels een nieuwe enquête hoopt het Openbaar Ministerie daar meer inzicht in te krijgen. De resultaten van de enquête zullen worden meegenomen bij het evalueren van de strafvorderingsrichtlijnen voor witwassen.
Deelnemers aan de enquête krijgen ter inleiding de fictieve casus voorgelegd van de 18-jarige Simon. Hij heeft een bijbaantje als vakkenvuller, maar het inkomen dat hij daarmee verdient is helaas niet toereikend om zijn honger naar dure merkkleding te stillen. Wanneer hij via TikTok wordt benaderd door ene Nico met de vraag of hij makkelijk veel geld wil verdienen, is zijn interesse dan ook snel gewekt. Het enige dat Nico van hem vraagt is dat hij af en toe gebruik kan maken van Simons bankrekening en pincode. In ruil daarvoor krijgt de tiener een vergoeding van €500 per keer.
Simon vindt het een raar verzoek maar geeft toch zijn pinpas en bankgegevens van ING. Na een paar weken heeft hij al €2.000 verdiend. Daarna opent hij nog twee bankrekeningen bij de Rabobank en ABN AMRO en brengt ook zijn vrienden in contact met Nico. In totaal wordt alleen al via de bankrekeningen van Simon een kwartmiljoen euro aan crimineel geld doorgespeeld.
Verdient Simon straf? Welke dan? Een boete, een taakstraf, een gevangenisstraf? En wat als Nico zijn bankgegevens onder bedreiging afstond, zou de straf dan lager moeten zijn? Wat als hij eerder op een zelfde manier in de fout ging?
De enquête loopt nog tot 1 mei van dit jaar en is te vinden op www. om.nl. Ook wordt de vragenlijst via de socialmediakanalen van het OM verspreid. Naast de online enquête zal de casus de komende maanden ook worden besproken met middelbare scholieren uit heel Nederland. Dit doet het OM in samenwerking met ProDemos.