Slank en stevig

“We hebben het in de strafrechtketen met z'n allen complexer gemaakt. We doen lang onderzoek en komen dan tot een uitgebreide tenlastelegging voor een verdachte. Dat kost veel onderzoekscapaciteit en het levert vaak veel onderzoekswensen op van advocaten. De wens van het huidige college is: probeer een strafzaak slanker te krijgen maar toch tot een stevige straf te komen. We moeten als rechtsbedrijf zakelijker denken vanuit schaarste en dat betekent dat je moet innoveren.”

Collegevoorzitter Rinus Otte in gesprek met John van den Heuvel. (De Telegraaf, 30 december)

Jaarwisseling

“Kijk naar de aanhoudingen door de politie. Bij de jaarwisseling van 2013-2014 ging het nog om 887 aanhoudingen. Vorig jaar waren het er 248, nu spreekt de politie over ruim 200. Als ik kijk naar de uitspraken van de politie hierover, de verontwaardiging, dan denk ik: waarom worden er niet meer mensen aangehouden als het steeds erger wordt?”

Anders dan het beeld dat met name door de politie wordt geschetst, is er volgens criminoloog Marnix Eysink Smeets al jaren een dalende lijn te zien in het aantal incidenten rond Oud en Nieuw. Ook de laatste jaarwisseling past volgens hem in die trend. (de Volkskrant, 3 januari)

Doodmoe

“Na de euforie van de vrijspraak kwam de mokerslag. Ik begin het geestelijk zwaar te krijgen en ben gewoon doodmoe.”  

Ruim vier jaar verwikkeld zijn in een rechtszaak begint zijn tol te eisen, vertelt de Haagse politicus Richard de Mos in de aanloop naar het hoger beroep dat op 5 maart begint. “Dan moet ik wéér alles uitleggen en begint het mediacircus weer opnieuw.” (De Telegraaf, 3 januari)

Schijnveiligheid

“Het OM wil voorkomen dat we met zijn allen speciaal beveiligd moeten worden, maar dit leidt tot schijnveiligheid. De advocaat en ook de pers kent je naam en daardoor de verdachte waarschijnlijk ook - dus houd ermee op. Alleen bij hele hoge uitzondering zou een officier van justitie anoniem moeten kunnen blijven.”

Na bijna veertig jaar hangt officier van justitie Evert Harderwijk zijn toga aan de wilgen. In een afscheidsinterview pleit hij ervoor dat zijn collegaofficieren, ondanks alles, zoveel mogelijk met open vizier hun werk blijven doen. (NRC, 6 december)