Recent strafrechtelijk nieuws--------------------------
November en december 2017
In de maanden mei tot en met augustus zijn 3.412.469 verkeersovertredingen geconstateerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen werden 3.394.868 verkeersboetes opgelegd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen.
De meeste verkeersovertredingen betreffen snelheidsovertredingen; 2.933.794, waarvan 866.782 geregistreerd door trajectcontroles. Het aantal boetes voor handheld bellen werd 26.296 keer opgelegd.
Het aantal verkeersovertredingen dat geconstateerd wordt op een buitenlands kenteken en waarvoor een beschikking wordt verstuurd naar een buitenlands adres neemt toe. In de maanden mei tot en met augustus van 2017 ging het om 421.520 boetes (12,4% van het totaal aantal opgelegde boetes) ten opzichte van 373.473 in dezelfde periode een jaar eerder. Dit komt deels doordat nieuwe landen zijn aangesloten op de systemen in Nederland.
Bijna 70% van de slachtoffers is positief over de slachtofferondersteuning door het OM. Dat blijkt uit de tweede monitor van het ministerie van Justitie en Veiligheid op basis van metingen uit 2016.
Procureur-generaal Rinus Otte: “Het is goed om in de monitor terug te zien dat onze investeringen op het gebied van slachtofferrechten een betere waardering van slachtoffers oplevert. Als OM zorgen we dagelijks dat slachtoffers hun rechten, zoals spreekrecht en het vragen van schadevergoeding, kunnen uitoefenen tijdens het strafproces. Dat gaat meestal goed, maar kan beter. En daar werken we continu aan door bijvoorbeeld een slachtoffer beter en persoonlijker te gaan informeren, beter te gaan zorgen voor de juiste beschermingsmaatregelen en door brieven te herschrijven. We zijn blij met de signalen die uit de monitor komen en die we van slachtoffers zelf horen. Dit helpt ons om te blijven verbeteren.”
Herman Bolhaar wordt de nieuwe Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Hij volgt Corinne Dettmeijer op die per 15 november stopt als Nationaal Rapporteur.
Als voorzitter van het College van procureurs-generaal was Bolhaar al nauw betrokken bij de aanpak van mensenhandel. Zo nam hij vanuit het OM jarenlang een voortrekkersrol in als voorzitter van de Task Force Mensenhandel. Met deze Task Force in de rol van aanjager is er een integrale aanpak in de strijd tegen mensenhandel gekomen, waarbij politie en OM samenwerken met onder meer gemeenten, Koninklijke Marechaussee, Inspectie SZW, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Kamer van Koophandel , ngo’s (zoals CoMensha) en private partijen (bijvoorbeeld de horeca).
De benoemingstermijn voor de Nationaal Rapporteur is vier jaar en deze kan eenmaal worden verlengd met vier jaar.
Het OM slaat de handen ineen met Boom Uitgevers, door samen een OM-boekenreeks uit te geven. De OM-boekenreeks is bestemd voor praktijkjuristen (wetenschappers, rechters, officieren, juridische medewerkers en studenten) en zij die in meer wetenschappelijke zin geïnteresseerd zijn in het werk van het OM.
Het eerste boek in de reeks draagt de titel OM-strafbeschikking en is geschreven door Rick Robroek.
Het boek is te bestellen via de website van Boom Uitgevers: bju.nl/juridisch
Het OM heeft de Aanwijzing opsporingsberichtgeving herzien en verruimd. De nieuwe regels zijn 1 december ingegaan.
Opsporingsberichtgeving wordt door politie en OM ingezet als de hulp van mensen nodig is bij het oplossen van een misdrijf. Het programma Opsporing Verzocht is daar een voorbeeld van. Hoe politie en OM met die berichtgeving omgaan, is vastgelegd in een zogeheten aanwijzing. De aanwijzing uit 2009 was aan vervanging toe.
Nieuw in de aanwijzing is dat een opsporingsbericht voortaan ook kan worden ingezet om ernstige strafbare feiten te voorkomen, zoals in het geval van een acute dreiging. Ook kunnen de politie en het OM opsporingsberichtgeving gebruiken ten behoeve van de waarheidsvinding. Denk daarbij aan een getuigen- of slachtofferoproep, maar ook aan het achterhalen van de identiteit van de verdachte. Ook nieuw is de toepassing voor de opsporing en aanhouding van niet-onherroepelijke veroordeelden. Dat kan iemand zijn die door een rechtbank is veroordeeld tot een celstraf, maar die onvindbaar is. Daarnaast mag opsporingsberichtgeving ook worden ingezet voor het traceren van goederen, bezittingen of vermogen in het kader van afpakken.
Afgezien van deze verruimingen kan het College van procureurs-generaal besluiten tot de inzet van dit middel als er sprake is van een dringende reden en een zwaarwegend belang.
Jongerencriminaliteit
“Het is niet zo dat kinderen het verschil niet weten tussen goed en kwaad. Maar impulsief handelen, grenzen opzoeken en spanning zoeken horen bij de puberteit”
Kinderrechter Susanne Tempel
Metro, 21 november
Beeldspraak
“In de wind staan hoort behalve bij mijn lengte, ook bij mijn vak. In essentie is het wie wij als politie zijn. Mijn mensen staan iedere dag in de wind.”
Korpschef Erik Akerboom
tijdens de jaarlijkse overheidslezing 20 november 2017
Niet klagen
“We leven in een moderne tijd. Je weet dat er overal camera’s hangen. Dan moet je ook niet gaan klagen als je een misdrijf pleegt en de beelden worden gebruikt.”
Hoofdofficier Parket-Generaal Diederik Greive
Telegraaf 20 november 2017
Familieband
“Ik heb tijdens een verhoor een keer tegen de rechter gezegd: Ik zou hem het liefst nu mee naar huis nemen. Ik zou het liefst tegen hem kunnen zeggen: ‘Hou je nou op met die nare dingen?”
Astrid Holleeder over Willem Holleeder
Linda, 15 november 2017