Foto Friso Keuris

Rinus Otte, procureur-generaal

Programma Executie zal nodige verbeteringen doorvoeren

Executie gaat mij zeer aan het hart en is voor het OM van groot belang. Dat heeft voor mij niet zozeer te maken met wat magistratelijkheid inhoudt en ook niet met welke taken door het departement of door het OM moeten worden gedaan (een discussie die speelt rond de invoering van nieuwe executiewetgeving). Het executeren, het tenuitvoerleggen, van strafrechtelijke beslissingen heeft voor mij alles van doen met geloofwaardigheid. We steken een bak werk in het opsporen, vervolgen en afdoen van strafbare feiten. Eerst heeft de wetgever geblaft met een strafbedreiging, dan hebben politie en OM geblaft met het aanpakken van strafwaardig gedrag en dan blijven strafbeschikkingen liggen en veroordeelden vrij rondlopen en bijten we niet door? Dan ben je als justitie volstrekt ongeloofwaardig en de burger verliest vertrouwen in justitie. Tijdens dat niet executeren kan iemand zijn of haar slachtoffers tegenkomen of recidiveren. 

Vanuit die broodnodige geloofwaardigheid moeten we grote waardering hebben voor al die mannen en vrouwen binnen ons OM die met veel geduld die tenuitvoerlegging verzorgen. Dat gaat nog niet altijd goed genoeg. Daarom ben ik blij met het programma Executie dat de komende jaren de nodige verbeteringen gaat doorvoeren