Tekst Steven Beek
Foto Loes van der Meer

Khalil Sotbi stelt regelmatig een proces-verbaal op. Toch voelt de boswachter bij Staatsbosbeheer zich in de eerste plaats gastheer.

“Goedemiddag mevrouw, ik weet dat uw hond niet gevaarlijk is, maar zou u hem toch aan willen lijnen?” vraagt boswachter Khalil Sotbi opgewekt aan een dame die haar hondje los laat rondlopen in het Mastbos bij Breda. Sotbi (44) blijft altijd vriendelijk, zelfs als het de twintigste hond in een uur is die losloopt. “Als ik merk dat ik mijn geduld verlies, ga ik naar een ander gebied. Ik vind het belangrijk om mensen netjes aan te spreken, ook als ze hardleers zijn.” Maar hij kan ook onverbiddelijk zijn: “De eerste keer ik vraag ik het vriendelijk, maar als ik ze later opnieuw tegenkom en de hond is weer niet aangelijnd, dan krijgen ze een boete.”

Als boswachter is Sotbi gastheer en voorlichter van het natuurgebied, maar ook buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). In die rol maakt hij regelmatig proces-verbaal op. Meestal is dat een bekeuring voor rijden waar dat niet mag, een loslopende hond of het dumpen van afval. Vaak betrapt hij de overtreders op heterdaad, soms komt er ook onderzoek bij kijken. Sotbi: “Bij een afvaldumping moeten we op zoek naar feiten die naar de dader leiden. Zo stuurde een tipgever mij vorig jaar twee foto's. Op de eerste foto zag je een bus met takken op het dak die het bos inreed, op de tweede kwam de bus zonder takken terug. Die bleken in het natuurgebied te zijn gedumpt. Ik heb het kenteken nagetrokken en ben naar zijn woning gegaan. Daar ontkende hij in alle toonaarden dat hij iets met het snoeiafval te maken had. Toen ik hem confronteerde met de net gesnoeide berk voor zijn woning, bekende hij uiteindelijk.”

"Ik vind het belangrijk om mensen netjes aan te spreken, ook als ze hardleers zijn.”

Sotbi heeft 12 jaar bij de politie gewerkt als hoofdagent. Toch moet ook hij elk jaar her- en bijscholing voor BOA's volgen. Die scholing bestaat uit modules over bijvoorbeeld wetgeving, verhoormethodes of het opstellen van een goed proces-verbaal. Een goed en volledig proces-verbaal is belangrijk voor het Openbaar Ministerie. Het geeft de officier van justitie de informatie die hij nodig heeft voor het onderzoek en de rechtszaak. Daarom is het Functioneel Parket van het OM voorzitter van de examencommissie die verantwoordelijk is voor het vaststellen van examens voor BOA’s.

Sotbi vindt het fijn om van politie en OM te horen wat er beter kan aan zijn verbalen. “Waar kan ik een volgende keer op letten, welke informatie had ik kunnen toevoegen? Die terugkoppeling mag van mij vaker plaatsvinden dan nu het geval is. Anders zal ik misschien steeds opnieuw dezelfde fout maken.” De boswachter denkt wel dat zijn politie-achtergrond de kwaliteit van zijn processen-verbaal ten goede komt. “Ik werd laatst gebeld door de politie, ze wilden weten of ik het proces-verbaal van bevinding wat ik had ingeleverd al had laten nakijken. Ze vonden het hartstikke goed, beter dan wat sommige collega's bij de politie opmaken.”