Tekst Pieter Vermaas
Foto Koen van Weel (ANP)

Hoek van Holland, 11 februari 2020. Werkbezoek van koning Willem-Alexander en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Ze horen van de Koninklijke marechaussee over de opsporing, ook via honden, van ‘inklimmers’ die naar Engeland willen. Daarna spreken zij ook met vertegenwoordigers van onder meer Stena Line, IND, Transport en Logistiek Nederland en met officier van justitie Mirjam Blom.

Blom vertelde de koning en de bewindsvrouw over haar onderzoeken die ze met de Kmar doet. “Inklimmen zelf is niet strafbaar. Chauffeurs worden bij ontdekking op heterdaad aangehouden voor mensensmokkel, tenzij direct duidelijk is dat de mensen zonder medeweten van de chauffeur zijn ingeklommen. Ik heb tientallen chauffeurs voor de rechter gebracht. Tegelijkertijd proberen we – vaak via samenwerking met Engeland, Frankrijk en België – de mensensmokkelorganisaties erachter op te sporen. Meestal komen die in het buitenland voor de rechter.”

“Tegen criminele organisaties eis ik zwaardere straffen dan tegen de individuele chauffeur, al is de chauffeur wel een onmisbare schakel. Ook pakt het strafverzwarend uit, als voor gesmokkelden levensgevaarlijke situaties ontstaan door bijvoorbeeld zuurstofgebrek in koelwagens.”