Boeken

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 5

Boeken

Dokter XTC

Onderzoeksjournalist Marian Husken vertelt het spannende verhaal over de opkomst en ondergang van drugsbaron Danny Leclère.

In Dokter XTC vertelt onderzoeksjournalist Marian Husken het spannende verhaal van drugsbaron Danny Leclère. De Belgische arts maakte in de jaren negentig naam als Dokter XTC, met zijn kennis over farmacie en de juiste contacten in boven- en onderwereld. Al snel gaat hij met zijn eigen recept voor xtc de grens over. Naar Nederland, want, zo vertelt een toentertijd betrokken Vlaamse politieagent aan Husken: “Wie carrière wil maken in het criminele circuit, moet naar Nederland. Nederland is het eldorado, de internationale Makro van de xtc en hasj.”

Husken vertelt meeslepend en zit goed in de materie, eerder schreef ze samen met Freke Vuijst al het boek XTC-smokkel. Voor Dokter XTC sprak Husken met een lange lijst betrokken personen in binnen- en buitenland. De carrière van Leclère wordt dan ook tot in groot detail beschreven; soms zijn er zóveel details, dat die vaart uit het verhaal halen. Maar Husken is een begenadigd verteller en plaatst met haar uitgebreide kennis het spannende verhaal van Leclère in de context van de tijd. Onder meer het IRT speelt een belangrijke rol in het boek en Husken legt die affaire nog eens geduldig uit.

Treffend zijn de parallellen die Husken trekt met het huidige geweld in de Amsterdamse onderwereld. Veel liquidaties waarbij niet altijd duidelijk meer is wie nu wie naar het leven staat. De jacht die het IRT maakte op Leclère en zijn zakenpartners in de jaren negentig lijkt op hoe politie en justitie alles op alles zetten om Ridouan T. te berechten. Ook de vergelijking van de intellectuele Leclère met Walter White, de hoofdpersoon van de tv-serie Breaking Bad, wordt getrokken: “Geen troep willen maken. Netjes zijn. En als je genoeg geld hebt verdiend, stoppen”, schrijft Husken. Dat stoppen in de misdaad nog niet zo makkelijk is, blijkt wel uit het lot van Leclère: hij wordt op Hemelvaartsdag van 1993 in zijn auto doodgeschoten op de ring van Amsterdam.

‘Waarom moest Danny dood?’ Die vraag, uit de wervende tekst achterop het boek, wordt door Husken niet beantwoord. Maar, zo schrijft ze in haar voorwoord, “een oud moorddossier kan met nieuwe feiten of gezichtspunten zomaar nieuw leven worden ingeblazen. Ik hoop dat dit boek daaraan kan bijdragen.”   

Dokter XTC

Marian Husken
Uitgeverij Balans, 2020
221 pagina’s | € 19,99

Ondermijnd

Ze ergerde zich vaak aan onrealistische thrillers en series. Dus besloot Suzanne van Brakel, FP-officier en oud-rechercheur, te laten zien hoe het er echt aan toe gaat in ‘onze wereld’. Het leidde tot haar debuutroman ‘Ondermijnd’.

Hoofdpersoon is de 24-jarige rechercheur Kris Verburgt, die ontdekt dat er een mol onder haar collega’s moet zijn die informatie verstrekt aan criminelen. Met drie collega’s besluit ze uit te zoeken wat er aan de hand is. Alles komt in een stroomversnelling wanneer Kris met haar roeivriendinnen op het IJ tegen het lijk van een tipgever vaart…

Goed geschreven boek, mét achterin een begrippenlijst met allerlei politie- en justitietaal als sos, stealth-sms en stuurgroep.

Ondermijnd

Suzanne van Brakel

www.suzannevanbrakel.nl 

Uitgeverij Ellessy

www.Ellessy.nl