Tekst Rutger Jeuken, hoofdofficier arrondissementsparket Midden-Nederland
Foto Loes van der Meer

Rutger Jeuken, hoofdofficier arrondissementsparket Midden-Nederland

Onlangs las ik een artikel in het Algemeen Dagblad uit de serie stressvolle banen met de titel: Officier van Justitie Ernst zit achter de grote boeven aan: “Ik mag er soms niet eens over praten.” In de openingsalinea is te lezen: “Word jij ook helemaal tureluurs van alle strakke deadlines en vele meetings? Veel Nederlanders ervaren een hoge werkdruk. Maar de werknemers uit deze miniserie hebben pas echt een stressvolle baan. Hierop volgt een lezenswaardig interview met doorgewinterde officier van justitie Ernst Pols. Op de vraag of hij stress ervaart, antwoord hij broodnuchter: ‘Niet direct’.”

Het Openbaar Ministerie kent veel stressvolle functies. Een daarvan is die van beleidsmedewerker Bewaken, Beveiligen & Crisisbeheersing (BBC). Deze medewerkers treffen voor heel veel bedreigde Nederlanders veiligheidsmaatregelen. Van zogenoemde Afspraken op Locatie en beveiligingsapparatuur tot persoonsbeveiliging en het totaal onvindbaar maken van iemand. Verderop in dit nummer het aangrijpende verhaal van vier van hen. Als hoofdofficier en landelijk portefeuillehouder BBC volg ik hen op de voet. Geregeld schuif ik ook aan bij gesprekken die zij voeren met te beveiligen personen. Ik kan u vertellen dat de werkelijkheid veel rauwer is dan zij onderkoeld voorspiegelen. Mensen die hun leven niet zeker zijn, zijn vaak bang, paniekerig, boos en verdrietig. De begrijpelijke maar zeer heftige emoties die mensen dan uiten, vangen onze BBC’ers als eerste op. Als je daarbij bedenkt dat je als BBC’er nooit ieder risico kunt uitsluiten, dat je op elk moment, dag of nacht, in actie moet komen of slecht nieuws kunt krijgen, en dat het aantal zaken de afgelopen jaren zowat verdubbeld is, kun je met recht spreken van een stressvolle baan.

Onze BBC’ers treffen voor veel bedreigde Nederlanders veiligheidsmaatregelen

Bijna drie jaar geleden vertelde ik een Vaste Kamercommissie hoe het Stelsel Bewaken en Beveiligen werkt en dat we daarmee goed uit de voeten kunnen. Nog geen half jaar later werden we keihard ingehaald door de ondermijnende criminaliteit. De voorbeelden kennen we inmiddels allemaal, met als trieste dieptepunten de moord op de broer van de kroongetuige en die op Derk Wiersum. Sindsdien worden veel collega’s, rechters, advocaten en journalisten beveiligd. En hoewel in de gesprekken met deze mensen de professionaliteit, stressbestendigheid en veerkracht opvalt, is de operatie om hen zoals dat heet ‘zoveel als mogelijk ongestoord te laten functioneren’ immens groot. Het is alle zeilen bijzetten voor onze BBC’ers.

De politiek is dit alles niet ontgaan. Het kabinet zet een breed offensief in tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. In dat kader is niet alleen geld vrij gemaakt voor het Multidisciplinair Interventieteam dat in het nieuwe jaar van start gaat, maar ook voor Bewaken en Beveiligen. Als OM krijgen we onder meer geld voor beveiliging van medewerkers en gebouwen. En heel belangrijk: geld voor extra BBC’ers. Hopelijk wordt die baan daardoor iets minder stressvol.