KortOM

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 5

KortOM

MijnSlachtofferzaak.nl

MijnSlachtofferzaak

Even inloggen, en dan zie je al je slachtofferinformatie op één plek. Dat is vorige maand gerealiseerd via de ‘persoonlijke online omgeving’ MijnSlachtofferzaak.

Vanaf het moment dat slachtoffers van een misdrijf aangifte doen bij de politie ontvangen zij van verschillende organisaties informatie over hun zaak. Al die informatie van politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, Centraal Justitieel Incassobureau en Schadefonds Geweldsmisdrijven kunnen slachtoffers sinds half november vinden op één centrale plek. In MijnSlachtofferzaak wordt aan de hand van een tijdlijn de voortgang van de zaak getoond en kunnen slachtoffers berichten van de organisaties terugvinden.

“Slachtoffers van bijvoorbeeld geweld, fraude of stalking hebben al genoeg aan hun hoofd”, zei minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bij de opening van MijnSlachtofferzaak. “Ze krijgen te maken met verschillende organisaties die allemaal hun eigen stukje informatie sturen, waardoor je al snel het overzicht kan kwijtraken. Daarom ben ik blij dat we met MijnSlachtofferzaak weer een extra stap hebben kunnen zetten om die mensen met een heftige ervaring een beetje te ontzorgen.”

Bedankbrief nabestaanden

De families Pérez González en Bidó Fernández, nabestaanden van twee slachtoffers van de ‘Amsterdamse medicijnmoorden’, hebben een open brief geschreven, waarmee ze de Nederlandse justitie willen bedanken. Deze dubbele moordzaak heeft geleid tot een onherroepelijke levenslange gevangenisstraf (ECLI:NL:HR:2019:1455).

Dit schrijven de families:

"Brief aan de Nederlandse autoriteiten, in het bijzonder het Ministerie van Justitie

Dominicaanse Republiek, 14 juni 2020

Via deze weg willen we u bedanken voor het buitengewone werk dat uw medewerkers gerealiseerd hebben in het onderzoek naar de zaak van Alan Ramón Pérez González en Alfredo Bidó Fernández. Zonder hun werk zouden we niet eens geweten hebben wat er gebeurd is. De families Pérez González en Bidó Fernández danken u met heel ons hart dat door uw tussenkomen de dood van onze jongens niet ongestraft is gebleven. We zullen u de rest van ons leven dankbaar zijn en nemen afscheid hopende dat God elk van u zegene.

Hartelijk dank,

De families Pérez González en Bidó Fernández"