Tekst Jochem Davidse
Foto ANP / Robin Utrecht

Op zondag 17 januari loopt een verboden anti-coronademonstratie op het Amsterdamse Museumplein volledig uit de hand. Een groep van enkele honderden demonstranten keert zich met veel geweld tegen de politie, die massaal en met groot materieel aanwezig is. Ook op de zondagen die volgen is het meermaals onrustig op het plein. Daags na de eerste onlusten krijgt officier van justitie Coen Staal van het AP Amsterdam de leiding over het onmiddellijk in het leven geroepen Team Grootschalige Opsporing, een team van dertig rechercheurs dat zich ten doel stelt om aan de hand van camerabeelden en talloze filmpjes op social media zoveel mogelijk relschoppers te identificeren, aan te houden en te vervolgen. Nog geen maand later is een vijftigtal verdachten bij meerdere snelrechtzittingen al veroordeeld. Vrijwel zonder uitzondering legt de rechter hen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op.

Officier Staal: “Het is een aanpak waar een krachtig signaal vanuit gaat. Zoveel brutaliteit en zoveel geweld gericht tegen politiemensen die gewoon hun werk doen, dat is onacceptabel. Veel van de verdachten erkenden dat ook op zitting. De meesten zeiden zichzelf niet te herkennen in hun eigen daden. Ze lieten zich meeslepen door de sfeer op het plein en door het handelen van anderen, zeiden ze. Maar dat is te makkelijk. Voordat je tot dit soort gedrag overgaat, heb je heel bewust een aantal verkeerde keuzes gemaakt. Dan moet je gewoon op de blaren zitten.”