Tekst Pieter Vermaas
Foto Opsporing Verzocht

“Twijfel niet om met beelden naar buiten te gaan. Zoek vroegtijdig contact met je persofficier of rechercheofficier. Want veel zaken die in Opsporing Verzocht komen, worden met hulp van burgers opgelost.” Dat is de boodschap van persofficier Justine Asbroek van parket Amsterdam, dat beelden van een zware mishandeling op de Amsterdamse Prins Hendrikkade door Opsporing Verzocht liet uitzenden.

Persofficier Justine Asbroek tijdens de opname voor het item van Opsporing Verzocht.

Op de foto’s en stills van de uitzending is te zien hoe persofficier Justine Asbroek in de eindejaarsuitzending van ‘OV’ terugblikt op de zaak.

Beelden van de mishandeling in Amsterdam.

Op die nare beelden is te zien hoe een 30-jarige man het ziekenhuis in wordt geslagen. De man had het namelijk ‘gewaagd’ om de inzittenden van een Mercedes aan te spreken die hem bij het oversteken bijna hadden geschept.

Politiewoordvoerder Marijke Stor vanaf de plaats delict in de uitzending.

Hulp van de kijker inroepen bleek hier een gouden zet, zegt Asbroek in de eindejaarsuitzending. “Het regionaal tonen van de beelden leverde geen herkenning op, maar na Opsporing Verzocht kwam vrij snel een doorbraak. Een 34-jarige man uit Zoetermeer werd aangehouden, een 21-jarige man uit Rotterdam meldde zich een week later zelf op het bureau. De ene verdachte is inmiddels veroordeeld tot zes maanden celstraf, de andere tot honderdveertig uur taakstraf.”

Persofficier Justine Asbroek tijdens de opname voor het item van Opsporing Verzocht.

Officieren stappen vaak pas naar opsporingsprogramma’s als een zaak niet rondkomt. Ook zijn ze huiverig om inbreuken te maken op de privacy van verdachten. Volgens Justine Asbroek hoef je niet altijd lang te wachten, als je later op zitting maar kan uitleggen waarom de inzet op dat moment geoorloofd was. Ze wijst erop dat sinds vier jaar de criteria voor het delen van de beelden verruimd zijn. Naast de identificatie en vindplaats van een verdachte is ‘waarheidsvinding’ een reden om de beelden te delen.

“Het sneller door het OM delen van beelden nadat een strafbaar feit is gepleegd, levert bovendien vaker getuigenverklaringen op,” zegt de persofficier van Amsterdam. “En als je te lang wacht, zullen slachtoffers of getuigen mogelijk zelf de beelden delen via Dumpert, GeenStijl of Facebook.”