kort nieuws

Dit artikel hoort bij: Opportuun Nummer 1

KortOM

Seksueel geweld sneller aangepakt

Door modernisering van wetgeving worden meer strafzaken over verkrachting, online seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie verwacht. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid brengt met zijn ‘wetsvoorstel seksuele misdrijven’ het strafrecht meer in overeenstemming met de veranderde maatschappelijke normen en digitale ontwikkelingen. Hierdoor zullen vooral aangiftes voor verkrachting en online-zaken zoals sexchatting sneller en vaker worden opgepakt.

Om te borgen dat alle partijen uit de rechtspraktijk – zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak – straks ook zijn voorbereid op de extra zaken wordt een speciaal uitvoeringsprogramma in gang gezet. Het wetsvoorstel seksuele misdrijven werd eind vorig jaar aangeboden voor advies aan de Raad van State na instemming door de ministerraad. Het streven is om het wetsvoorstel dit voorjaar in te dienen bij de Tweede Kamer.

Hologram bij jacht politie op zedendelinquent

Het coldcaseteam van de Rotterdamse politie ging in december 2021 met een hologram van een zedendelinquent de straat op. Dit met de hoop om elf jaar na dato de man op te sporen die twee tieners misbruikte. Dit leverde na één dag al tientallen bruikbare tips op.

Het is voor het eerst dat de politie in Nederland gebruikmaakt van deze opsporingsmethode. Het hologram, ontwikkeld door het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie, is een driedimensionaal beeld van de verdachte, gemaakt met behulp van de beschrijvingen van de slachtoffers. De politie sluit niet uit in andere zaken ook een hologram van de verdachte te laten maken.

Leuterspel tegen grensoverscheidend gedrag

Mannen onderling in gesprek laten gaan over seksualiteit. Om dat te bereiken heeft Circus Andersom een ‘Sexpack’ en ‘Leuterspel’ ontwikkeld.

Het bier en het spel zijn niet in opdracht van het OM gemaakt, maar het is mede ontstaan vanuit de Design Challenge die het OM drie jaar geleden uitzette: ‘What Design Can Do to combat sexual exploitation of children’. Sexpack en Leuterbier zijn ontwikkeld doorontwerper Martijn Engelbregt, creatief directeur van Circus Andersom. Het Sexpack bevat Leuterbier (de Lange Jan, Pikkebaas, Flierefluiter, Rampetamper, Lulhannes en Heilige Fallus) en het Leuterspel, een spel met 70 prikkelende vragen voor een openhartig gesprek over intimiteit, seksualiteit, grenzen en plezier. Het klinkt als een grap, maar het initiatief heeft een serieuze ondertoon en daarom staat het OM achter het Sexpack en Leuterspel. “Het is verrassend, vernieuwend en taboedoorbrekend,” zegt Judith van Heems, programmamanager van ‘OMspaces’ in Amsterdam, de creatieve innovatieve ontmoetingsruimte van het OM. “Het bier en het spel kunnen een bijdrage leveren aan een veiliger en gezonder seksueel klimaat, waarmee seksueel grensoverschrijdend gedrag mogelijk kan worden voorkomen”

Zie ook: www.sexpack.nl

Zwaarder beveiligde gevangenissen

De aanpak van georganiseerde criminaliteit leidt tot een toename van arrestaties van zware criminelen. Nederland krijgt in de toekomst daarom in totaal vier justitiële complexen (Lelystad, Schiphol, Vlissingen en Vught).

Dankzij deze nieuwe voorzieningen ontstaat een dekkend netwerk van hoogbeveiligde faciliteiten waar de zware, vluchtgevaarlijke criminelen van ons land kunnen worden gedetineerd én berecht. Verder wordt regelgeving aangepast op de fronten gevangeniswezen, advocatuur en rechtsgang, zoals strengere detentieregimes, beter toezicht op de advocatuur, en meer digitale zittingen om gevaarlijke vervoersbewegingen te voorkomen. Dat schreef minister Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.